Autoglas
ČETVRTA GENERACIJA

Gradski automobili u novom će Yarisu dobiti konkurenciju
Objavljeno 22. listopada, 2019.
Nova Toyota Yaris kraća je i niža, ali i 50 mm šira od prethodne generacije

Četvrta generacija Toyote Yaris, jednog od najomiljenijih kompaktnih automobila u Europi, ali i Hrvatskoj, doživjela je prošlog tjedna svoju svjetsku premijeru. Vanjski i unutrašnji izgled potpuno nove Toyote Yaris prikazan je prvi put te su otkriveni detalji o dizajnu i pogonu.

Potpuno nova Toyota Yaris dizajnirana je kako bi odgovorila na sve veće izazove svakodnevnog gradskog života i veće zahtjeve današnjih kupaca kompaktnih automobila. Od gradskog automobila očekuje se da pruži i stil i praktičnost, da bude jednostavan za parkiranje, okretan u gradu, a opet ugodan na dužim putovanjima. Nadalje, da pruža vodeće standarde sigurnosti i najniže moguće troškove održavanja. I, naravno, da sve to pruži po pristupačnoj cijeni.

Novi Yaris četvrte generacije pet je milimetara kraći od treće generacije Yarisa, dug je 3950 mm. Novi Yaris je također 15 mm niži i 50 mm širi. Inače, stil novog Yarisa, s istaknutim blatobranima i širokom rešetkom koja dominira prednjim dijelom, daje privlačan, ready to go karakter. Dojma smo da će biti dobro primljen na hrvatskom tržištu.

Kako bi odgovorio na sve veće zahtjeve, novi Yaris prvi put donosi filozofiju Toyotine nove globalne arhitekture u ovaj segment vozila te uvodi Toyotin hibridni pogon četvrte generacije. Taj pristup, dopunjen naprednim aktivnim i pasivnim sustavima sigurnosti, teži stvoriti najsigurniji automobil u klasi. Vanjski dizajn novog Yarisa opisuju kao "kompaktan i okretan", uvijek spreman za kretanje i uživanje, automobil je okretan u gradskoj vožnji i lagan za parkiranje, ali je zadržao sav unutrašnji prostor na koji su kupci naviknuli, što je osnova Yarisove filozofije "veliki mali".

Dizajn unutrašnjosti slijedi princip "manje je više", stvarajući otvoren i prostran prostor za vozača i suvozača, a visokokvalitetni materijali pružaju toplu ugodnu atmosferu u kabini. Novi Yaris, osim s 1,5-litrenim hibridnim pogonom nove generacije (Hybrid Dynamic Force system) bit će dostupan i s 1,5-litrenimi 1,0-litrenim benzinskim motorima. Početak prodaje novog Yarisa očekuje se na jesen 2020.

Milan Bugarić
Proizvodnja i dalje u Francuskoj
Toyota će nastaviti proizvoditi Yaris u svom pogonu u Valenciennesu u Francuskoj. Automobilski proizvođač uložio je 300 milijuna eura kako bi u postrojenje uveo platformu TNGA, čime će se povećati kapacitet na 300.000 automobila godišnje. Tvrtka u Valenciennesu 2014. godine dodala je treću smjenu kako bi dovela proizvodnju do 220.000 automobila godišnje.
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce