Kultura
25. DANI MILKA KELEMENA

Kelemenov Aural posebno za festival
Objavljeno 21. listopada, 2019.
SLATINA

Posljednje događanje na jubilarnom 25. Međunarodnom glazbenom festivalu Dani Milka Kelemena bio je koncert kvarteta Turangalila, koji čine studenti Muzičke akademije u Zagrebu. Riječ je o kvartetu čije postojanje nije navršilo ni godinu dana, a koji se slatinskoj glazbenoj publici predstavio opsežnim kompozicijama dvojice velikih skladatelja suvremene glazbe.

Prva skladba koju su izveli bila je Aural Milka Kelemena, avangardna skladba koju je Kelemen napisao 2004. za klavirski trio. Ta je skladba svoju prvu hrvatsku izvedbu doživjela 2016. na 22. danima Milka Kelemena u Slatini, a tada su je izveli Petra Gilming (klavir), Sho Akamatsu (violina) i Branimir Pustički (violončelo) kao trio 1887. Ove godine Kelemenov Aural predstavili su mladi glazbenici Eleonora Hil (violina), Emanuel Pavon (violončelo) i Viktor Čižić (klavir), trio iz kvarteta Turangalila, u kojemu je i Emma Štern (klarinet).

"Ovo Kelemenovo djelo odabrali smo za koncert u dogovoru s Berislavom Šipušem, učinilo nam se da je to najprikladnije s obzirom na naziv i karakter festivala u Slatini. Aural smo pripremili posebno za slatinski festival i bila je to naša prva izvedba toga djela, ali sigurno ćemo ga i dalje izvoditi u našim programima, u kombinaciji s drugim djelima", ispričao nam je Viktor Ćižić.

Drugo djelo koje je izveo kvartet Turangalila bila je kompozicija s osam stavaka, Kvartet za kraj vremena francuskog skladatelja Oliviera Messiaena, kod kojega se Kelemen usavršavao u Parizu. Tu dojmljivu skladbu Messiaen je napisao zatočen u njemačkom ratnom logoru inspiriran Knjigom Otkrivenja, a praizveo ju je s još trojicom zarobljenih glazbenika u tom logoru pred stotinama ratnih zarobljenika u siječnju 1941. Mnogi ga smatraju najčudesnijim djelom 20. stoljeća. Messiaen je također autor simfonije Turangalila, čiji naziv dolazi od sanskrtskih riječi turranga i lila, što znači ljubavna pjesma, himna radosti, vremenu, pokretu, ritmu, životu i smrti.
Svi članovi kvarteta vrlo su zadovoljni suradnjom, kojom su postali i bliski prijatelji, i uvjereni su da će njihov kvartet još dugo trajati.

Petar Žarković
Zagrebački studenti svoju su zajedničku karijeru počeli graditi s Messiaenovim djelima pa su se i nazvali Turangalila. Emanuel Pavon je diplomirao i zaposlen je u Zagrebačkoj filharmoniji, a Viktor Čižić apsolvent je na Konzervatoriju u Amsterdamu i poslije diplomiranja još će malo razmisliti u kojem smjeru krenuti, ali vratit će se u Hrvatsku (dijelom i zbog kiše u Nizozemskoj). Emma Štern je na petoj godini klarineta, posebno je zanima komorna glazba i voljela bi se dodatno usavršavati u inozemstvu, a Eleonora Hil je apsolventica, trenutačno u Trstu na Erasmus razmjeni studenata, a prva sljedeća briga bit će diploma.
Možda ste propustili...

GALERIJA MODULOR CENTRA ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Vesna Špoljar izlaže u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente