Kultura
ZAVRŠEN JUBILARNI FESTIVAL DMK

Dani Milka Kelemena opravdali očekivanja
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Otvorenje je obilježila suvremena avangardna glazba hrvatskih i talijanskih skladatelja u izvedbi Cantus ansambla i gostiju
SLATINA

Nakon devet dana izuzetnih kulturnih događanja, u Slatini je završen jubilarni, 25. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Nakon Udruge stvaratelja u kulturi "Dani Milka Kelemena", na čelu s predsjednicom Jadrankom Srdoč, ovogodišnji festival prvi put organizirala je Glazbena škola Milka Kelemena, a predsjednik Festivalskog odbora je Antonio Brzica, ravnatelj škole. Program je osmislilo Programsko vijeće u kojem su ugledni hrvatski glazbenici Berislav Šipuš i Goran Končar te Antonio Brzica i počasna predsjednica Festivalskog odbora Jadranka Srdoč.

Programska raznovrsnost

Osnivanjem Festivalskog odbora na inicijativu gradskog čelništva u veljači ove godine došlo je do promjena u načinu organiziranja festivala pa je u svibnju prvi put potpisan Sporazum o organizaciji te kulturne manifestacije, u kojem je regulirana uloga svih članova Festivalskog odbora, odnosno suorganizatora, a to su Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, Hrvatsko društvo skladatelja, udruga UNISON, Udruga stvaratelja u kulturi "Dani Milka Kelemena", Glazbena škola Milka Kelemena i druge ustanove i udruge s područja Grada Slatine. Program festivala predstavljen je javnosti 30. ožujka, na dan rođenja Milka Kelemena, i to će biti praksa i sljedećih godina.

Prema riječima Antonija Brzice, ovogodišnji festivalski program obilovao je raznovrsnošću. Otvorenje je obilježila suvremena avangardna glazba hrvatskih i talijanskih skladatelja u izvedbi Cantus ansambla i gostiju Roberta Fabricanija - flauta i Francesca Romana - gitara, te izvrsnih studentica solopjevanja Muzičke akademije u Zagrebu. Pijanistički recital održao je Danijel Detoni, a nastupili su i pobjednici 8. Hrvatskog natjecanja za mlade Papandopulo u kategorijama jazza (Ivar Roban Križić trio) i klasičnih komornih sastava (trio gitara Evocación). Ovaj festival obilježila su svojim nastupima dva izvrsna djevojačka zbora, Brevis iz Osijeka i njihova dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković i zbor Zvjezdice, Zagrebački kvartet i dirigent Zdravko Šljivac. Izuzetno je bio posjećen nastup Ugandske glazbeno-plesne skupine, koja je na tradicionalnim instrumentima izvodila afričku glazbu i ples. Prvi put za trajanja festivala održana je gastrovečera pod nazivom Kelemenova d/jela u organizaciji Turističke zajednice, sa slanim i slatkim jelima s početka 20. stoljeća, vremena Kelemenova djetinjstva, uz pratnju odličnoga gudačkog kvarteta Vortex. Festival je zatvorio ansambl studenata Muzičke akademije Zagreb Turangalila.
Predavanje o likovnosti

Kako bi se što dojmljivije obilježila jubilarna, 25. obljetnica slatinskog festivala, ovogodišnji DMK imao je niz pretkoncerata. Prvi pretprogram bila je plesna predstava simbolična naziva Goodbye my Maestro, kojom se od preminulog skladatelja oprostio japanski butoh plesač i koreograf Ryuzo Fukuhara, a potom je Gudački kvartet Rucner svoju vrhunsku glazbu predstavio u crkvama i kapelicama Slatine i slatinskih prigradskih naselja. Izuzetno dojmljiv i odlično posjećen bio je nastup pijanista Renate i Ivana Karše te baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta iz Osijeka pod vodstvom Vuka Ognjenovića. Oni su zajedno izveli Suitu iz baleta Orašar P. I. Čajkovskog pa su sretno spojene dvije atraktivne izvedbe.

Uoči svečanog otvorenja festivala u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja otvorena je izložba akademskog slikara Marcela Bačića (Crtovlja), koji je održao i zanimljivo predavanje o likovnosti u Kelemenovim partiturama. Ogranak Matice hrvatske Slatina organizirao je okrugli stol koji je vodio ugledni književnik, prevoditelj i publicist, dr. Suad Muhamedagić, na temu Kelemen i književnost.
DMK, kao doista pravi kulturni brend Slatine, ovogodišnjim programima u cijelosti opravdao je svoje postojanje, velika očekivanja i još veći ugled koji je gradio i postigao tijekom minulih 25 godina.

Petar Žarković
POTICATI MLADOST I ISKUSTVO
- Ove su godine sudjelovali ‘mladost i iskustvo‘, što nam je i daljnji cilj poticati i razvijati. Moram zahvaliti sugrađanima i svima koji su posjećivali programe festivala, jer svi su bili odlično posjećeni, što su potvrdili i sami izvođači koji su bili vrlo zadovoljni prijmom publike - rekao je Antonio Brzica, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji: Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj županiji, Ministarstvu kulture, Hrvatskom društvu skladatelja, Udruzi Unison, kulturnim i obrazovnim ustanovama i udrugama te sponzorima i medijima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike