Osijek
EKOTRG NA GLAVNOJ TRŽNICI

Pažanin: Kako od “ničega” napraviti vrlo ukusan obrok
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Cilj je edukativne radionice pokazati i da se od ostataka hrane može napraviti odlično jelo

U sklopu projekta "Čist grad - naš ponOS", čiji je temeljni zadatak osvijestiti javnost o racionalnom postupanju s otpadom, a samim tim i hranom, koja se, nažalost, baca u velikim količinama, u subotu na glavnoj tržnici održana je edukativna radionica poznatog chefa Ivana Pažanina, koji je u svom stilu, na vrlo kreativan i zabavan način, demonstrirao kako sačuvati hranu, odnosno kako od onoga što mislimo da je neiskoristivo ili za smeće pripremiti novi, ukusan obrok.

Prije nego što je demonstrirao kako ni od čega napraviti ukusan obrok, Pažanin je odabrao namirnice iz bogate ponude osječke tržnice.

- Lipo je biti u Osijeku, malo smo se poigrali, više edukativno, da bismo pokazali kako iskoristiti maksimum od namirnica, odnosno da nema potrebe bacati ono za što mislimo da je višak. Danas smo od povrća i nešto mesa napravili jedan lipi wok, spojili tjesteninu sa šalšom i napravili maksimum od onoga što smo imali u hladnjaku. Tako i inače funkcioniram, ono što imam, to spremim, nikada nema bacanja, uvik se povežu najbolje namirnice. Što misliš da je otpad, što misliš da ne valja, uvijek se može iskoristiti - rekao je dobro raspoloženi Pažanin, koji je kao čovjek s Mediterana lakoćom zadovoljio slavonske gastronomske ukuse.

"Iako sam se inicijalno bacio na mediteransku verziju laganije hrane, dodali smo i onu ‘težinu‘ koju Slavonci toliko vole", rekao je.

Upitali smo ga što najviše preferira od slavonske kuhinje?

"Volim sve, uživam u svemu, bitno mi je da tamo gdje dođem jedem ono što je autentično, domaće, ne želim u Slavoniji jesti nikakvu morsku ribu, nego dobar čobanac, varivo, gulaš, dobar toč, pečenje, a najviše me vesele domaći kolači koji se stvarno rade s ljubavlju. Samo da je autentično i original", zaključio je Pažanin.

Ivan Alilović
U HRVATSKOJ SE BACA 400.000 TONA HRANE
Kulinarskoj akciji na tržnici nazočila je i osječka europarlamentarka Biljana Borzan, čiji se rad u Bruxellesu u najvećoj mjeri svodi upravo na temu hrane.

“Danas se u EU-u baca otprilike 90 milijuna tona hrane, od čega 400 tisuća tona u Hrvatskoj. To je golema brojka, stoga svakako treba jačati svijest ovakvim kampanjama jer građani vrlo često ne znaju što bi s viškom hrane. Oko 10 posto hrane baca se zbog nerazumijevanja razlike između oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Izuzetno je važno ponavljati da se hrana na kojoj piše “najbolje upotrijebiti do” ne mora bacati odmah nakon isteka roka.
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike