Regija
DANI KESTENA I MLADOG VINA U ORAHOVICI

Kesten-rolada od čak 19 metara najveća do sada
Objavljeno 21. listopada, 2019.
Tri su dana 15-ak orahovačkih srednjoškolaca pripremali kesten-roladu, koju su posjetitelji ‘’pomeli’’ za par minuta

Turistička zajednica i Grad Orahovica i ove su godine u središtu grada priredili tradicionalne 12. Dane kestena i vina. Na središnjem gradskom trgu bio je to praznik kestena, jeli su se pečeni kesteni, vrući kako bi rekla stara dječja pjesmica, a domaći proizvođači vina predstavili su svoje ovogodišnje uzorke mladih vina.

Mnoštvo posjetitelja uživalo je u prekrasnom jesenskom danu, a sve je bilo začinjeno, kako drukčije nego svirkom slavonske tamburice, Tamburaškog sastava Srce bećarsko iz Požege. I ove je godine najveća atrakcija bila podjela velike kesten-rolade koju svake godine vješto i više nego ukusno pripreme učenici smjera kuhar Srednje škole ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ Orahovica. Ove godine učenici i njihova mentorica, stručna učiteljica kuharstva Danira Vinković, pripremili su roladu dugačku 19 metara, najdužu do sada u Orahovici.

- Svake godine pripreme dužu roladu i evo smo godine došli do 19 metara. Za pripremu je potrošeno 40 kg pirea od kestena, 40 kg šlaga, 15 kg čokolade, 220 jaja i 12 kg brašna i nešto malo šećera, s obzirom na to da je slatkoću dao upravo pire od kestena. Roladu je pripremalo 15-ak učenika sva tri razreda smjera kuhar u tri dana i svima zahvaljujem na velikom trudu. Poseban dodatak ove godine bio je natpis ‘‘Orahovica‘‘ na roladi, koji smo radili od iste smjese kao i cijelu roladu, jedino, naravno, što nismo rolali. Priprema ove rolade postala je zaštitni znak i ove manifestacije i mogu reći naše škole te grada Orahovice, a svi smo mi posebno sretni što se uvijek pojede do posljednjih mrvica, što znači da je ukusno. Hvala Gradu i Turističkoj zajednici što su nam i ove godine ukazali povjerenje izrade ove velike slastice i, naravno, vidimo se i iduće godine - rekla je stručna učiteljica kuharstva Danira Vinković. Uz srednju školu suorganizator manifestacije bilo je i Hrvatsko planinarsko društvo Orahovica, koje je i ovaj put peklo kestenje za sve posjetitelje, kao i rolada, bilo je za prste polizati. Na Danima kestena i mladih vina predstavili su se i proizvođači meda, pekmeza i ostalih domaćih slavonskih proizvoda iz cijele regija, a gosti su bili i predstavnici grada prijatelja mađarskog Villanya.

- Prekrasno i ugodno, kao i uvijek u Orahovici. Ukusno kestenje i mlado vino, a posebno nas je oduševila rolada, to više što su ju pripremili mladi ljudi, vrijedne učeničke ruke - rekao je Imre Danis iz Villanya.
Vladimir Grgurić
Pekli kestenje i u bubnju stare perilice rublja
HPD Orahovica i ove je godine bio zadužen za pečenje kestenja. “Svake smo godine aktivni sudionici svih gradskih manifestacija, a na Kestenijadi smo uvijek zaduženi za pečenje kestenja. Prikazivali smo stare načine pečenja kestena, čak smo i ‘’patentirali’’ pečenje u starom bubnju perilice rublja, a unatrag par godina, tu slavonsku jesensku pripremu pečenih kestena prilagođavamo svrsi, pa tako pečemo u velikim, za to isključivo, pripremljenim posudama”, rekao je dugogodišnji član HPD-a Orahovica Zlatko Tomšić.                   
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana