Novosti
DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Semafor zbog kojega ćete podići pogled s mobitela
Objavljeno 21. listopada, 2019.
U okviru kampanje "Dan bez mobitela u prometu" (21. listopada) u Zagrebu je postavljen semafor koji baca crveno svjetlo prema nogostupu, tik ispred pješačkog prijelaza, kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zagledani u svoje mobitele.


Semafori na raskrižju Frankopanske i Deželićeve ulice imaju upozoravajuću funkciju - kada se upali crveno svjetlo na pješačkom prijelazu, oba to projiciraju i prema nogostupu, pa se crveno svjetlo projicira na mobitele u koje pješaci gledaju - ekran im se zacrveni, što ih prisili da dignu glavu, zaustave se i uoče zabranu prijelaza.


Takav tip semafora instaliran je prvi put u Hrvatskoj, pa i u Europi, a cilj je projekta upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu. Ono što je za Osijek zgodno u ovoj priči jest da je ovakvo rješenje kreirano u osječkom Elektromodul-Prometu, tvrtki za prometno projektiranje, izgradnju, održavanje i savjetovanje u području cestovne signalizacije. Oni su i koncesionari održavanja semaforske signalizacije u Osijeku. "Iznimno smo ponosni na ovo rješenje, ali i pozitivne reakcije koje dobivamo. Ovo je prvo takvo rješenje u kategoriji multifunkcionalnih semafora, koji osim regulacije prometa sada i brige za sigurnost, mogu prikupljati i cijeli niz vrijednih podataka poput razine buke ili čestica onečišćenja, dakle riječ je o Smart City rješenjima", kaže Vedran Taslidžić, predsjednik uprave Elektromodul-Prometa. D.Kuštro
Možda ste propustili...