Regija
TURISTIČKI PROJEKT I SLAVNI KRIMIĆ

HŽ pozdravlja ideju o Orient Expressu pokraj Strizivojne
Objavljeno 21. listopada, 2019.
HŽ Putnički prijevoz raspolaže vagonima koje je moguće preurediti
STRIZIVOJNA

Nakon što je načelnik Strizivojne Josip Jakobović u rujnu izjavio da se prema opisu iz romana Agathe Crhistie "Ubojstvo u Orient Expressu" iz 1934. da iščitati kako se ono dogodilo u blizini Strizivojne te da Općina to želi turistički kapitalizirati, Jakobovićeva najava naišla je na veliki odjek u javnosti. Ne treba biti detektiv Poirot, koji i u "Orient Expressu" uspješno razrješava tajnu ubojstva, pa da se shvati kako Strizivojna na tome misli graditi turističku priču o svom željezničkom kolodvoru, svome mjestu uopće. Stoga je Jakobović najavio da će se za realizaciju ove ideje obratiti i Hrvatskim željeznicama. Ideja je, uz postavljanje putokaza i drugog, jedan prostor na kolodvoru preurediti tematski, u atmosferi slavnog krimića, dati ideju i tamošnjim ugostiteljima, te s HŽ-om vidjeti i mogućnost da se jedan - dva vagona preurede u duhu slavnog romana.

Pitali smo HŽ Putnički prijevoz i HŽ Infrastrukturu, kako gledaju na ovu ideju. U HŽ Putničkom prijevozu kažu da podržavaju aktivnosti vezane uz obogaćivanje turističke ponude. "HŽ Putnički prijevoz raspolaže vagonima koje je moguće preurediti", odgovaraju na upit o ideji da i preuređeni vagoni budu dio ove turističke priče. Iz HŽ Infrastrukture stigao je odgovor da podržavaju inicijativu i realizaciju zanimljive ideje. Oba HŽ-ova društva ističu kako očekuju da ih Općina kontaktira. Jakobović kaže kako su prvi kontakti već tu.

- Kotaktirali smo HŽ Infratrukturu. Ne želimo u ovome biti neozbiljni, pa pred HŽ izlazimo sa detaljnim elaboratom kako realizirati ideju. Elaborat je u završnoj fazi i šaljemo ga HŽ Infratrukturi za oko dva tjedna, a potom očekujemo sastanak u Zagrebu. Išli smo u njemu s dosta detalja - od stavki koje zahtijevaju minimalna sredstva do velikih financijskih ulaganja u realizaciji ove ideje - kaže načelnik Jakobović. Procjenjuje, početne stvari u realizaciji ideje zahtijevale bi pedesetak tisuća kuna, a zahtjevni zahvati kao što je preuređenje vagona, način i rok njihovog ustupanja ili neki drugi oblik i do milijun kuna.

Podsjetimo, načelnik Jakobović, inače profesor hrvatskog jezika i književnosti, tvorac je prijedloga da na podudarnostima iz radnje filma i terena u blizini Strizivojne ta općina turistički poentira i uvrsti to u svoju Studiju o turizmu. Poriot i drugi protagonisti romana vozili su se slavnim vlakom od Istanbula i preko Slavonije, u dijelu romana gdje je vlak stao i gdje se dogodilo ubojstvo spominju se Vinkovci i Slavonski Brod. "Prema opisu iz romana ispada da je to bilo upravo između Strizivojne i Mikanovaca, 15 - 20 minuta vožnje od Vinkovaca ka Brodu, a to je kod Strizivojne jer za vožnju od Vinkovaca do nas treba 17 - 18 minuta. U opisu iz knjige spominje se i šuma, i ona je tu, tako da se sve slaže s opisom iz romana", obrazlaže Jakobović procjenu da se "Ubojstvo u Orient Expressu" dogodilo baš kod Strizivojne.

Suzana Župan
Provjeravaju tko ima autorska prava
- Pokušali smo predvidjeti i neke natječaje na koje bismo se s ovom idjeom mogli javiti - na natječaje Ministarstva kulture i Ministarstva turizma. Jer sve ovisi o spremnosti za sufinanciranje od strane tih ministarstava i HŽ Infrastrukture - kaže načelnik Josip Jakobović.

Dakako, naglašava Jakobović, da će Općina u realizaciji ove ideje voditi računa o poštovanju autorskih prava.

- Upravo smo u fazi njihova provjeravanja. Najvjerojatnije je prava naslijedio jedan od sinova Agathe Christie. U nadležnoj instituciji za autorska prava u Zagrebu sagledat ćemo kako doći do dopuštenja - kaže Jakobović. Agatha

Christie umrla je 12. siječnja 1976., dvije godine nakon što je “Ubojstvo u Orient Expressu” prvi put pretočeno u film.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike