Sport
IVICA KULEŠEVIĆ

Dok sam ja trener, Osijek će uvijek igrati na pobjedu
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Kulešević će, zasad, zadržati kompletan stručni stožer koji je zatekao u prvoj momčadi

Ivica Kulešević tijekom prošloga tjedna postao je 36. trener NK Osijek otkako se igra HNL. Bit će mu to drugi mandat na klupi bijelo-plavih, a dokad će trajati tek treba vidjeti, s obzirom na to da je u dogovoru s predsjednikom Ivanom Meštrovićem prihvatio biti svojevrsno prijelazno rješenje, jer klub je ostao u potrazi za trajnijom trenerskom opcijom.


Situacija koja za Kuleševića možda nije idealna, ali se spremno stavio u službu kluba i odrađivat će posao do daljnjega. Za početak skinut mu je prefiks v.d., iako je to samo bila forma koja ga, kako tvrdi, uopće nije remetila u radu i predanosti poslu.


- Što se mene tiče ništa se posebno nije promijenilo time što mi je skinut prefiks v.d. Što se moga daljnjeg statusa tiče mislim kako je sve objasnio predsjednik kluba Ivan Meštrović i tome se više nema što dodati, niti se na to treba vraćati - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.
Promjene su moguće

Kuleševiću je, otkako je na klupi naslijedio Dinu Skendera, uvijek bilo draže pričati o terenu, igračima i taktici negoli o svom položaju. Opet je malo neuobičajeno i da je u poziciji u kojoj ima "ograničen rok trajanja", i pitanje je kako će se takav status reflektirati prema momčadi.


- Mislim kako moj status neće biti nikakav problem kada su igrači u pitanju. Oni su profesionalci koji znaju svoje zadatke, i uvjeren sam kako će ih predano i obavljati. Sve što ću od njih tražiti jest neka na terenu pružaju maksimum, što im je na koncu i obveza.


Svaki trener sa sobom donosi određene promjene. Kuleševiću je dobrodošla stanka u kojoj je momčad mogao u miru pobliže upoznati sa svojim idejama igre. Odmah je i jasno naglasio što smatra najvećim problemom u ovom trenutku.


- Među četiri prvoplasirane momčadi primili smo najviše pogodaka, i to je segment koji svakako trebamo pobošljati. Ne znači to kako ćemo težiti defenzivi u susretima koji dolaze, nego trebamo poboljšati tranziciju iz obrane u napad i obratno te biti koncentriraniji u nekim situacijama. Naravno, želja mi je i poboljšati protok lopte pri organizaciji napada, a uvijek ima prostora za kolektivni i individualni napredak. Tijekom stanke radili smo na svemu tome pomalo.


Otkako je došao na poziciju trenera počeo je isprobavati i neke druge varijante kada je formacija u pitanju.


- Volim 4-3-3 formaciju, ali ne znači kako ću je odmah i koristiti. Probali smo protiv Kaposvara nove taktičke zamisli nije izgledalo loše, a mene je posebno razveselilo što su igrači iz drugog plana pokazali volju za nametanjem. To se prije svih odnosi na Špoljarića, Ndockyta i Gutija.


Ako će možda promjena biti u formaciji, ili u momčadi, one se neće dogoditi u stručnom stožeru. Kulešević će zadržati sve ljude koje je naslijedio od Dine Skendera.


- U ovom trenutku ne vidim zbog čega bi radio bilo kakve promjene kada su moji suradnici u pitanju. Zasad će to sve ostati isto na tom planu.
Gust i težak raspored

Susret u Zaprešiću označit će početak serije izazovnih utakmica. Nakon Intera, bijelo-plave za tri dana očekuje gostovanje u Zadru u okviru osmine finala hrvatskog Kupa, pa četiri dana kasnije gostovanje u Maksimiru kod Dinama nakon kojeg slijede još dva derbija s Rijekom u Osijeku i protiv Hajduka u Splitu. Žestok tempo i još žešći suparnici.


- Čeka nas gust i težak raspored, ali ne mislimo pred njim ustuknuti. Morat ćemo pametno rasporediti snage u tom razdoblju koje nam nudi mogućnost potvrđivanja naših visokih ambicija od kojih ne bježim. Vjerujem u momčad i kvalitetu koju posjedujemo, a ta serija koja nas čeka stavit će nas na najveće moguće kušnje.


U dosadašnjem dijelu sezone Osijek je pokazao više lica. Teške je utakmice odigrao na visokoj razini, a onim uvjetno rečeno nešto lakšima je oscilirao. Zato će i za Kuleševića jedna od glavnih zadaća biti pronaći balans u kojem će bijelo-plavi jednako dobri biti u utakmicama svih tipova i oblika.
- Svakom je treneru, pa tako i meni, cilj poboljšati trenutačni rezultat. Svatko tko se bavi ovim poslom uvijek želi pobjeđivati i ništa manje od toga. Od Osijeka se to i očekuje, pa nikada se u utakmice ne ulazi s razmišljanjem da ćeš izgubiti, ili igrati neriješeno. Ti ishodi budu plod onoga što pokažeš na terenu, a mogu biti vezani i uz igru suparnika. Moje se razmišljanje kreće u smjeru kako nikada nikome neću priznati da je favorit protiv nas sve dok to ne potvrdi na terenu. Isto se odnosi i na naš stav. Postoje utakmice u kojima nas se doživljava kao favorite, ali sve je to bespredmetno ako mi to nismo u stanju opravdati u samoj utakmici. Dok sam ja trener, Osijek će uvijek igrati na pobjedu, bez obzira na to tko stajao s druge strane - zaključio je Ivica Kulešević, trener prve momčadi prvoligaša sa stadiona Gradski vrt.


Dalibor Keler
IZ ZAPREŠIĆA RAVNO U ZADAR
Nogometaši Osijeka nakon nedjeljnog susreta u Zaprešiću neće se vraćati kući. Bijelo-plavi će otputovati prema Zadru gdje ih u srijedu očekuje susret osmine finala hrvatskog Kupa protiv istoimenog domaćeg trećeligaša. Utakmica je pomaknuta sa 30. na 23. listopada jer je taj termin više odgovarao suparnicima.
Najčitanije iz rubrike