Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO KAZNU

Za ubojstvo i silovanje Osječanke 37 godina
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Vrhovni sud u petak je izvijestio da je, odbivši žalbu optuženika, potvrdio presudu Dejanu Gavranu, osuđenom na 37 godina zatvora zbog silovanja i teškog ubojstva iz koristoljublja 75-godišnje osječke umirovljenice Zorke Jović.


Gavrana je optužnica teretila da je između 17. i 18. svibnja 2016. ušao u stan umirovljenice u Gundulićevoj ulici, u Blok centru 2, i koju je, s namjerom da je usmrti kako bi se domogao novca i vrijednih stvari, nekoliko puta udario po glavi te gušio rukama, od čega je i umrla.


Zorkina obitelj, koja živi izvan Osijeka, pokušavala ju je nazvati, no kada im to nije uspjelo, u večernjim satima nazvali su policiju, jer su se zabrinuli za nju. Policajci su došli u njezin stan i pronašli beživotno tijelo.


Nakon ubojstva otuđio je žrtvinu bankovnu karticu s PIN-om te je dva puta s bankomata podigao ukupno osam tisuća kuna, a uzeo je i dva zlatna prstena koja je prodao za 640 kuna. Osječki Županijski sud tada je zaključio kako je nedvojbeno utvrđeno da je Gavran počinio ta kaznena djela, kao i da je u trenutku silovanja žrtva bila živa.


Pri izricanju prvostupanjske presude sud nije utvrdio olakotne okolnosti, a kao otegotnu okolnost uzeo je u obzir da je okrivljenik više puta osuđivan za razna kaznena djela. Vrhovni sud izvijestio je da je kod potvrđivanja kazne vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima, a posebno je otegotnim ocijenjena brutalnost i bezobzirnost počinjenja samoga zločina.
Za kaznu dugotrajnog zatvora od 37 godina Vrhovni sud je zaključio da je primjerena "osobnosti optuženika, generalnoj i specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji". H