Novosti
BISKUPI O ŠTRAJKU

"Tražimo li nešto što je nemoguće?"
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Hrvatski biskupi raspravljali su na redovitom plenarnom 59. zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije o ekumenizmu i kurikulu katoličkih škola, a na konferenciji za novinare komentirali su i neke aktualnosti.


Požeški biskup mons. Antun Škvorčević predstavio je prijedlog kurikula za katoličke osnovne i srednje škole, što je nadopuna nacionalnom kurikulumu. "Na temelju onoga što je na nacionalnoj razini postalo obvezno, Katolička Crkva nastojala je na temelju ugovora države i Svete Stolice oblikovati svoju nadopunu, na način da se definiraju posebnosti i identitet katoličkih škola", napomenuo je. Prema njegovim riječima, prihvatili su izazov otvorenosti nacionalnog kurikuluma, pa su učitelji i nastavnici iz katoličkih osnovnih i srednjih škola izradili radni dokument koji je predstavljen svim ravnateljima katoličkih škola. Neki od ciljeva dokumenta su, između ostaloga, izgradnja identiteta katoličkih škola te učenika u svjetlu evanđelja, za svaki predmet napravljeni su uvodni tekstovi i opći odgojno-obrazovni ishodi koji se mogu koristiti, uz popis korisne literature.


Novinare je zanimalo kakav je stav Crkve o štrajku učitelja, iako katoličke škole nisu u štrajku.
"Traženje prava svakoga djelatnika i radnika, osobito onih koji smatraju da su ponešto zakinuti sasvim je legitimno, ali na drugoj strani je pitanje tražimo li nešto što je nemoguće", rekao je biskup Škvorčević. "Mi, kao vjernici, trebamo izraziti solidarnost na drugi način koji ne isključuje i ovaj, ali nije štrajkaški, postoje mogućnosti i mi ćemo o tome raspraviti s ravnateljima katoličkih škola, pa vidjeti što možemo na ovo pitanje još čvršće zastupati", dodao je. Djelatnici katoličkih škola nisu potpisnici kolektivnih ugovora i nemaju te mehanizme, ali imaju neke druge. H
Predstavljen je i prijedlog kurikula za katoličke škole, što je nadopuna nacionalnom kurikulumu