Osijek
PROFESORICE IZ ŠVEDSKE NA ERASMUSU U OSIJEKU

Impresionirane gradom, Dravom i metodama predavača iz Janusa
Objavljeno 19. listopada, 2019.

Petodnevni boravak u Osijeku koji su protekloga tjedna krasile ugodne, za skandinavske zemlje netipične listopadske temperature, uistinu je impresionirao tri profesorice iz Švedske koje su spojile ugodno s korisnim u sklopu Erasmus+ projekta i upoznavajući Slavoniju otkrile nastavne metode kolega iz osječkog Učilišta Janus. One su Elisabet Cham Brunnegård, Hillevi Lidman i Svetlana Söderlund, a dolaze iz Centra za učenje u gradiću Falköpingu (Lärcenter Falköping), gdje migrante uče švedski jezik.

- Migranti kod nas dolaze s drugih kontinenata, najčešće iz Afrike i Azije, a budući da je riječ većinom o izbjeglicama iz ratom pogođenih područja, polaznici našeg Centra imaju različite pozadine, odnosno razine obrazovanja. Neki od njih su nepismeni, a neki i visokoobrazovani, pa im se mi prilagođavamo raznim metodama. Upravo je upoznavanje novih metoda i procesa učenja razlog našem dolasku u Osijek, jer kod kolega iz Učilišta Janus identificiramo i analiziramo neke procese koji se manifestiraju u učenju stranih jezika iz perspektive nama strane kulture i okoline, pritom upoznavajući i neke nove, zanimljive metode učenja - otkriva Elisabet, ukazujući kako im je pri analizi rada važna i provjera digitalnih kompetencija učenika, jer velik dio nastave izvode online, zbog čega se i Janus u tu priču uklopio kao primjer digitaliziranog učenja stranih jezika na različitim platformama.

Iako će u sklopu Erasmus+ projekta članovi Centra za učenje u Falköpingu još posjetiti učilišta u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, Elisabet, Hillevi i Svetlana nisu krile oduševljenje Osijekom i Slavonijom, a ponajviše Dravom, uz koju su uživale svakog dana.

”Grad je prekrasan, priroda zadivljujuća, ljudi simpatični i susretljivi, a profesori stranih jezika fokusirani i kompetentni”, zaključila je Svetlana koja je odmah domaćine iz Janusa pozvala da prvom prilikom posjete Švedsku. M. Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike