Ekonomija
TRŽIŠTE RADA U OBŽ-U

Sušac: Borimo se za svakog zaposlenika
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Kadra i dalje nedostaje u djelatnostima IT sektora, prometa, ugostiteljstva, građevinarstva, metalske industrije

Krajem rujna ove godine u osječkom je Regionalnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 14.850 nezaposlenih osoba, pri čemu je registrirana stopa nezaposlenosti od 14,4 posto. Iako je riječ o smanjenju u odnosu prema kraju rujna prošle godine, kada je stopa nezaposlenosti iznosila 15,5 posto, ona je i dalje izrazito visoka u usporedbi s republičkim prosjekom (6,6 %).Podatci su to izneseni na okruglom stolu "Izazovi u razvoju kompetencija za tržište rada u Osječko-baranjskoj županiji", koji je HZZ Regionalni ured Osijek organizirao u suradnji s Regionalnim uredom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u Osijeku.
Cilj je bio informirati poslodavace o uslugama Zavoda, ali i mogućnostima koje mogu proizići za nezaposlene osobe iz suradnje, kao član Mreže javnih službi za zapošljavanje HZZ je četvrtu godinu zaredom obilježio Europski dan poslodavaca.
- Pokušavamo pronaći moguća rješenja kako bi se ispunili zahtjevi poslodavaca za radnom snagom koje nedostaje na tržištu rada u Osječko-baranjskoj županiji. Konkretno, nedostatak je kadra u djelatnostima ugostiteljstva, građevinarstva, metalske industrije, IT sektora, prometa... S druge strane, suficitarna su zanimanja uglavnom društvenih usmjerenja visokoobrazovanog kadra kao što su pravo, ekonomija, poljoprivedne djelatnosti i slično - kaže voditeljica Odjela za tržište rada u HZZ-ovu regionalnom uredu Osijek Ankica Vučković.
Poslodavcima su predstavljene i dvije HZZ-ove mjere aktivne politike zapošljavanja - Obrazovanje nezaposlenih osoba i Osposobljavanje na radnom mjestu.
"Nezaposlene obrazujemo da im podignemo konkurentnost na tržištu rada i osnažimo njihove vještine i znanja, a i kako bismo pomogli poslodavcima u pronalasku što kvalitetnije radne snage. Obrazovanje se odnosi na deficitarna zanimanja: kuhar, konobar, zidar, tesar, armirač, mesar, pekar, njegovateljica... Za visokoobrazovane osobe nudimo program obrazovanja za voditelje EU projekata", rekla je Vučković. U okviru mjere Osposobljavanje na radnom mjestu nezaposlene osobe odlaze izravno poslodavcima te se u njihovu okruženju, odnosno tvrtkama, u trajanju do šest mjeseci osposobljavaju za obavljanje poslova određenog radnog mjesta.
Predsjednik Izvršnog odbora osječkog ureda HUP-a Denis Sušac naglasio je potrebu prilagodbe školovanja i cijelog obrazovnog sustava potrebama tržišta, na što poslodavci upozoravaju već desetak godina.
“Problem je neusklađenost obrazovnih programa s potrebama privrede i to se kontinuirano rješava otkad se HUP uključio u cijelu priču. Pozitivne rezultate bilježimo, međutim, još ima prostora za napredak. Danas se poslodavci bore za svakog zaposlenika, tako da su predstavljene HZZ-ove mjere dobrodošle”, rekao je Sušac. Danijel Miklić

Rekordno niska razina radno aktivnih
U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju bilo 1,678 milijuna zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 7000 više zaposlenih, a broj nezaposlenih pao je za 28.000, na 108.000 osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti pala na 6,1 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Analitičari napominju kako je radno aktivno stanovništvo (stariji od 15 godina) palo na nove rekordno niske razine. Prema podatcima iz ankete, u drugom je tromjesečju u Hrvatskoj bilo 3,520 milijuna radno sposobnog stanovništva, što je u odnosu prema prvom kvartalu 3000 manje, a prema drugom kvartalu 2018. godine 13.000 manje. H
Ankica Vučković

iz HZZ-ova ureda Osijek

Suficitarna su zanimanja uglavnom društvenih usmjerenja visokoobrazovanog kadra kao što su pravo, ekonomija, poljoprivedne djelatnosti i slično
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike