Mozaik
KRANKŠVESTER SNIMILI SPOT I IDU NA IRSKU TURNEJU

Moramo ozbiljno zapeti jer se skupi nakit neće kupiti sam!
Objavljeno 19. listopada, 2019.
U studenome će nastupiti u sklopu Pozitivnog koncerta u Domu sportova

Osječkom reperskom dvojcu Krankšvester ne treba puno predstavljanja, dovoljno je reći njihovo ime da svima kroz glavu odmah projuri refren njihove najpoznatije pjesme "Gaber", koja je proglašena najvećim underground hitom 2018. godine od strane portala Muzika.hr.

Hrvoje Marjanović - Sett i Davor Miletić- 3ki Stil poznati su po svojim prilično vulgarnim i duhovitim sarkastičnim tekstovima, koji jednom kad uđu, teško izlaze iz glave. Krankšvester su svim svojim dosadašnjim izdanjima ostali daleko od mainstream medija, njihove se pjesme teško mogu čuti na radijskim postajama, ali su itekako zahvaćali publiku svih profila i bez problema hvataju milijunske preglede na YouTubeu. Kao bend i soloprojektima skupili su osam izdanja, od kojih je posljednji "Krankšvester IV" najhvaljeniji i najuspješniji.

Sami sebe opisuju riječima: "Krankšvester je iracionalan, narcističan i impulzivan. Čisti id." Publika ih je prije godinu dana imala prilike gledati na do sad najvećem zagrebačkom koncertu u Domu sportova, a tijekom godine gostovali su na pozornicama diljem Hrvatske, pa i na velikom Sea Star Festivalu u Umagu. U travnju su izdali svoj posljednji singl odnosno spot "Slava", koji je odmak od njihova prepoznatljivog rukopisa, ujedno i "vjerojatno prva kršćanska hard bass pjesma", kako ju sami opisuju.

Ovih smo dana načuli kako Krankšvesteri na lokacijama u Osijeku snimaju novi videospot, a uskoro idu na irsku turneju. Prvi nastup je 13. prosinca u The Cellar Baru u Galwayu, drugi 14. prosinca u Fibber Magessu u Dublinu, a treći 15. prosinca u Cyprus Avenue u Corku. Ulaznice se mogu kupiti u sustavu TicketWeb.ie. O svemu tome popričali smo sa Settom.

Možeš li nam otkriti išta o novoj pjesmi, odnosno spotu?

- Zapravo, jako je teško opisati ovu pjesmu, a da ne otkrijem previše, ali mislim da je dovoljno reći da nikada nismo snimili ništa bizarnije. Za spot se pobrinuo Marko Dalić, koji je snimio i "Slavu", a sniman je na lokacijama u Ivanovcu i Osijeku s uobičajenom glumačko-kaskaderskom postavom predivnih čudaka, koji su ovaj put nadmašili sva očekivanja. U ovoj fazi još nisam imao prilike vidjeti prvi draft, ali vjerujem Daliću jer je izuzetno darovit, apsolutni je profesionalac i ima osobinu koju obožavam, a to je da vrijeme ne troši da nam u detalje objasni zašto se nešto ne može, nego u sekundi pronađe alternativu koja je nerijetko i bolja od onoga što smo prvotno zamislili. Sve u svemu, sirovi materijal je predivno odvratan i ako iz toga uspijemo izvući sve što smo zamislili, dobit ćemo naš najbolji spot.

Kako ste osmislili irsku turneju, odnosno kako ste odabrali gradove i koliko je komplicirano s opremom ići tamo na koncert?

- Koncert u Irskoj podijelili smo na tri grada. U Dublinu smo već nastupali i bio je to jedan od naših najporemećenijih nastupa ikad. Situacija se otela kontroli i bilo je uznemirujuće dobro. Očekujemo da će nam iseljena Hrvatska omogućiti da to ponovimo. Drugi grad je Cork, o kojemu ne znam mnogo, a treći je Galway, u koji rado odlazimo jer tamo je sniman "P.S. Volim te", film koji je inspirirao mnoge naše ljubavne pjesme. Što se opreme tiče, tu ne bi trebalo bit problema - osim ako nam u zračnoj luci ne oduzmu USB stikove.

Uz to, koje nastupe još imate do kraja godine?

- Od većih nastupa imamo Pozitivan koncert u Domu sportova i naš povratak u Rijeku, nanizali smo i još nekoliko manjih koncerata, a neki su gradovi još uvijek u fazi pregovora. Sve u svemu, nastupa se.

Naravno, u ovo doba godine moram pitat i za planove u 2020.

- Jako puno toga moramo odraditi do kraja ove godine, a za iduću pripremamo još hrpu toga. Od izdanja na vinilu preko nastupa u Francuskoj, koncertne proslave desetog rođendana Krankšvestera, rada na spotu o kojemu sanjamo već deset godina pa sve do serije koncerata na kojima nećemo izvoditi hitove, nego samo najopskurnije pjesme s naša četiri albuma. A to je samo mali dio onoga što smo zamislili. Sad moramo baš ozbiljno zapeti jer skupi nakit neće se kupiti sam!

Tanja Kvorka
u 2020.
SLAVIMO DESET GODINA KRANKŠVESTERA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA KANDIDATA ZA PORINA 2020.

Najviše nominacija za Urbana, Opću opasnost i J. R. Augusta

2

OVE SUBOTE DOZNAT ĆEMO TKO JE NOVI “THE VOICE HRVATSKA”

Svaki finalist nastupa tri puta

3

ŽIRI FILMSKOG FESTIVALA U BERLINU

Jednako i otvorena
uma pristupit ćemo
procjeni svakog filma