Magazin
JOSIP SALAIĆ

Temelji za prvu hrvatsku tvornicu drvenih igračaka
Objavljeno 19. listopada, 2019.

Dok se mladi užurbano iseljavaju iz Slavonije, mladi poduzetnik Josip Salaić (34) iz Tovarnika, pokraj Vukovara, inženjer zootehnike, ima sasvim drukčije planove.

Kako je iz poljoprivrede prešao u posve drugi sektor, Salaić objašnjava:

- Imao sam nekoliko poduzetničkih projekata u poljoprivredi, od gradnje farme muznih krava, uzgoja konja, pružanja usluga liječenja i brige za domaće životinje do ekološke proizvodnje. Zbog iznimno teške situacije u poljoprivredi napokon sam odlučio priječi iz poljoprivrednog sektora u neki drugi - kaže mladi poduzetnik Josip Salaić, čiji je nedavno tržišno plasirani poduzetnički projekt oduševio kupce. A to je ručna i personalizirana izrada dječjih igračka.

Salaić kaže da je želio iskoristiti talent za crtanje i izradu rukotvorina, koji ima od ranog djetinjstva:

- Često sam iz hobija crtao ili izrađivao različite predmete od drva. Na suprugin poticaj, izradio sam nekoliko drvenih figurica za koje sam ideju dobio pretražujući internet. Supruga mi je pomogla da “ispitamo” tržište - slike igračaka, tj. predmeta koje sam izradio od drva, stavila je na društvene mreže, javili su se prvo prijatelji, koji su željeli nešto takvo i za sebe, pa sam počeo izrađivati dječje igračke i opremu za dječje sobe po personalnim narudžbama - ističe Josip Salaić.

Nakon što je reakcija na društvenim mrežama pokazala zanimanje tržište i potencijalnih kupaca, mladi Slavonac otvorio je tvrtku Vu-Creator, simbolično povezavši njezino ime s gradom Vukovarom:

- U suradnji s klijentima dolazimo do najboljih mogućih i originalnih ideja. Na hrvatskom tržištu nema puno sličnih proizvoda. Ovo što postoji za sada su samo naljepnice na namještaju ili su strojno rađene gravure. Mi sve crtamo i ugraviramo isključivo ručno, što nas čini tržišno različitima, ali i posebnima, uz neograničene ideje za razvoj proizvoda prema željama kupca - opisuje vlasnik tvrtke Vu-Creator, koji se nada da će iz temelja koje je stvorio izrasti prva hrvatska tvornica drvenih igračaka.

A da sve bude uronjeno u slavonsku tradiciju obrade drva, sve što izrađuje, Salaić stvara od punog drva (hrast, jasen):

- Ne radimo s umjetnim i lijepljenim materijalima, a ideje nalazimo svagdje u prirodi oko nas, jer sve što oko vidi, može ruka pretvoriti u crtež. Također, sav namještaj kojim se koriste odrasli, može se, uz malo prilagodbe, izraditi i kao namještaj za djecu. A najveća inspiracija su sami kupci, jer svatko ima drukčiji ukus i želje, a mi im u tome samo pomažemo kad vidimo u kojem smjeru žele ići - jasan je taj poduzetnik iz Tovarnika.(D.J.)
Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim