Novosti
BOJNIK IZ ĐAKOVA O OKLOPNOM VOZILU U BEOGRADU

Tenkom kojim se hvale Delije uništili smo više od 30 srpskih vozila
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Taj smo tenk zarobili Srbima 1991. i branili njime Vukovar

U kolovozu postavljeni tenk ispred beogradskog stadiona "Crvene zvezde", kao sramotna i morbidna provokacija upućena žrtvi Vukovara, a za koji u nogometnom klubu tvrde da nije iz Vukovara, nego da je rashodovan i kupljen na vojnom otpadu na jugu Srbije, tenk je koji su 17. listopada 1991. u napadu na vukovarski Lužac njegovi branitelji - Đakovčani i Vukovarci - zarobili od tadašnje okupacijske vojske JNA i njime uništili 30 neprijateljskih tenkova i transportera.


Tvrdi to Đakovčanin, bojnik Ivan Ćurić Ićo, zapovjednik obrane Lušca i zapovjednik postrojbe 46 hrabrih Đakovčana koji su se u jeku borbi za Vukovar dobrovoljno uključili u njegovu obranu, ušavši u nj 27. rujna 1991. tzv. kukuruznim putom. Polovina Đakovčana branila je Lužac, a druga polovina bila je raspoređena u MZ Budžak.

Zabili si autogol

- U Beogradu su si ovim zabili čisti autogol jer ispred Marakane je njihov tenk koji smo mi zarobili prije 28 godina i njime uništili 30 neprijateljskih tenkova i transportera - kaže Ćurić. Zarobljavanju tog i još jednog tenka T-55 dan prije ratnog listopada 1991., ujutro, u 8 sati, prethodio je jaki tenkovsko-pješadijski napad na hrvatske snage i trajao je punih 30 sati bez prestanka.


- Neprijatelj je ušao tenkovima i transporterima i zauzeo pola naselja Lužac, napravivši si priručno skladište streljiva. Preko noći su povukli natrag tenkove i transportere, ostavivši dva T-55, misleći ujutro, 17. listopada, nastaviti napad. No mi smo ih preko noći istjerali s Lušca i uzeli ta dva tenka i skladište streljiva koje smo raspodijelili po cijelom gradu i što je dobro došlo da se nastavi njegova obrana. Oni su ujutro ponovno pješaštvom i tenkovima krenuli, no mi smo ih odbili i više nisu ušli u naselje, samo su došli do njega. Jedan tenk bio im je tada oštećen, ostavili su ga i pobjegli. Zarobili smo dva tenka T-55, bili su čitavi, sa streljivom, puni goriva. Naše zapovjedništvo napravilo je od njih tenkovsku jedinicu i posadu. Kada smo tenkove izvukli iz prigradskog Lušca u unutrašnjost grada, domaći Srbi izlazili su iz podruma i dizali tri prsta u zrak, misleći da su to "njihovi". Ostali su pokisli kada su na JNA tenkovima vidjeli hrvatsku zastavu - tvrdi Ćurić o ratnoj vukovarskoj prošlosti tenka što je danas postavljen ispred stadiona Crvene zvezde. Nastavlja kako neprijatelj uopće nije znao da hrvatske snage imaju tenkove u Vukovaru. - Naša posada, ciljač je bio Hrvoje Tilić, prema njegovim i tvrdnjama ostalih, uništila je tim tenkom po cijelome gradu više od 30 njihovih tenkova i transportera. Išli su djelovati kamo je trebalo. Pričao je kako je jednom granatom uništio četiri transportera koji su bili u nizu - kaže Ćurić, koji je nakon ranjavanja iz opkoljenog Vukovara izišao s konvojem ranjenika, 19. listopada 1991.
Pogodak u generala

Zapovjednik obrane Lušca i đakovačke postrojbe u obrani Vukovara tvrdi da je tim tenkom hrvatska strana pogodila i neprijateljski zapovjedni tenk T-84 kada je poginuo general Mladen Bratić. Kako nastavlja bojnik Ćurić, kontroverzni tenk T-55 u agresorske ruke dospio je padom Vukovara i odlaskom branitelja u proboj, ostavši bez streljiva i goriva.


- Lažu da je taj tenk dovezen pred Marakanu kao rashodovan, dovezli su tenk koji je iz Vukovara. Htjeli su time pokazati da je on zarobljen u Vukovaru, da je Vukovar njihov grad, a nije i nikada neće biti. Oni ne znaju što se s tim tenkom događalo, zna njihov vrh, no njihov narod ne zna da im je nanio puno štete - rezimira Ćurić priču o kontroverznom tenku, od kolovoza bizarnom "ukrasu" ispred stadiona "Zvezde".
Tenk je na platou ispred stadiona, da stvar bude bizarnija, postavljen dan uoči "Zvezdine" utakmice protiv "Young Boysa" u playoffu nogometne Lige prvaka. Za tenk su u "Zvezdi" tvrdili da je kulturna baština kalibra 100 mm s dodatnom strojnicom 7,62 mm, da Marakana sada ima još jednu atrakciju. Još prije dvije godine, tijekom utakmice košarkaške Eurolige, navijači Crvene zvezde izvjesili su transparent s fotografijom tenka, a ispod njega stavili zastavu s imenom Vukovara na ćirilici.


Suzana Župan
Ćurić: U naselju Lužac zarobili smo dva tenka T-55, bili su čitavi, sa streljivom, puni goriva
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura