Osijek
LEGE ZA DJECU SUPERJUNAKE U AKCIJI

Predstavljen tricikl za osobe s invaliditetom
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Na osječkoj je promenadi jučer predstavljen tricikl kakav se, kažu, može vidjeti samo još u Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je triciklu za osobe s invaliditetom, nastalom zahvaljujući skupini filantropa, koja pod imenom “Lege za djecu superjunake” već nekoliko godina sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama, poput one kada su neprekidno 72 sata biciklirajući i trčeći od Osijeka do Dubrovnika prikupili znatna financijska sredstva za osječku Pedijatriju.

Ovaj su put odlučili pomoći osobama vezanim uz invalidska kolica, kako bi i one osjetile vjetar u kosi, odnosno zadovoljstvo koje pruža vožnja biciklom.

- Prije nekoliko godina na utrci “Wings For Life”, u kojoj redovito sudjelujemo, rodila se ideja da napravimo bicikl koji bi i osobama koje su prikovane za invalidska kolica omogućio da osjete što je to bicikl. Napravili smo projekt, koji je podržala tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i malo-pomalo pronalazili ljude koji su nas savjetima i idejama pogurali do realizacije ovog prvog primjerka, spremnog za probnu vožnju ovdje na promenadi - rekao nam je Mirko Vukotić, jedan od “lega”, dok je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš spretno i na opće zadovoljstvo svog suvozača, novinara Saše Drinića, upravljala tim hvalevrijednim izumom.

- Nadamo se da će ovaj tricikl postati osječki brend. Pozivamo tvrtke koje bi se htjele baviti proizvodnjom ovakvih tricikala, mi ćemo im rado ustupiti ovaj prototip, neka ga kopiraju i omoguće invalidima u cijeloj Hrvatskoj da uživaju u vožnji - dodao je Vukotić.

Da je njihov proizvod pun pogodak, posvjedočila je i Dobrila Maričić, osoba s invaliditetom.

- Odličan je! Osjećam se dosta sigurno na njemu i već zamišljam kako sa suprugom idem do Kopačkog rita - rekla nam je ta oduševljena sugrađanka.

Što se tiče konstrukcije, iskorišten je klasičan MTB bicikl, čiji je prednji dio zamijenjen platformom s dva kotača na kojoj sjedi osoba u invalidskim kolicima, pri čemu se puno pazilo na sigurnost.

- Morali smo voditi računa o učvršćenju kolica i onih koji sjede u njima. Tu nam je puno pomogao Marko Barać iz tvrtke Ricardo, čije su ideje i bogato iskustvo u metalskim radovima ugrađeni u ovaj tricikl - rekao je Vukotić. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike