Osijek
NA EKO TRGU RAZNOLIKO

Jeli kruha masti s paprikom te granadirmarš
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Predstavnici OSvrta donijeli su povrće koje su sami uzgojili u urbanim vrtovima na Jugu 2

Malo je poznato da se od deset kilograma paprike predviđene za preradu dobije samo jedan kilogram mljevene paprike, što, slažu se proizvođači, opravdava nešto višu cijenu tog neizostavnog začina. Sve to objasnila je posjetiteljima Eko trga Olga Šumiga iz Branjina Vrha, koja već deset godina prodaje domaću začinsku papriku, i to od više sorata tog slavonskog povrća.

- Koristim hibridnu papriku segedin 80, koja je slatka, te segedin 178, ljutu papriku, no imam i staro sjeme paprike baranjke, koja će uskoro biti zaštićeni proizvod. To je sjeme naših baka i paprika je izvrsna bojom, okusom te otporna na hladnoću, kišu i sušu - objasnila je Šumiga, koja za kilogram mljevene začinske paprike prolazi sve – od sadnje do ručne berbe, kidanja peteljki, sušenja na drvima te drobljenja. Taj "ručni rad", koji se prodaje čak i u Kanadi, Njemačkoj i Austriji, imali su priliku jučer ne samo kupiti nego i kušati posjetitelji na Eko trgu, a kako drukčije nego uz omiljeni slavonski doručak – kruha masti s paprikom, ali i slavonski specijalitet – granadirmarš, koji je pripremila Ana Muhar iz udruge "Šokačka grana". Jelo koje je davno bilo glavni obrok u brojnim šokačkim kućanstvima - domaće tijesto, domaća mljevena paprika te "denfani" krumpir, planulo je za samo nekoliko minuta!

Ništa manje posjetiteljima zanimljivi nisu bili ni predstavnici OSvrta, čija je predsjednica Sofija Majić donijela plodove iz urbanih vrtova na Jugu 2 i prerađevine u obliku ljutih dodataka za razna jela. Bilo je tu i raznog povrća - mrkve, peršina, tikvica, kelja, paprike, luka...

- Željeli smo posjetiteljima na tržnici pokazati što sve sadimo u našim urbanim vrtovima. Od našeg uzgojenog povrća pravimo i sok od rajčice, turšije, umake, spremamo feferone i sretni smo što smo sve napravili sami - poručila je Majić.

Marija Mihelić
Kupus za dvije, ali i za čak 7 kn/kg!
Iako su brojni građani već kupili namirnice potrebne za zimnicu, na tržnici još uvijek prevladava ponuda kupusa, čija je cijena za kilogram više nego raznolika. Naime, “na veliko” ga je moguće kupiti po cijeni od dvije kune za kilogram odnosno po tri za prodaju na komad, ali naša je ekipa pronašla i kupus po sedam kuna za kilogram!

Od ostale ponude tu je paprika za ajvar po deset, odnosno 12 kuna, rajčica po osam, krastavci za zimnicu po 12 kuna. Na nekoliko mjesta prodaju se naranče za 15 kuna kilogram, a mandarinke po osam i deset kuna. Raznolika je ponuda i salate za tri kune odnosno pet po glavici.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike