Tehno
TEST: IRDM PRO DDR4

Nova memorija za profesionalce - najbolje od najboljih na tržištu
Objavljeno 18. listopada, 2019.
DDR4 radna memorija podrazumijeva se kao “dobar dan”, no postoje razlike

Iako još uvijek možemo pronaći tu i tamo koje novo računalo s DDR3 memorijom, koja je u uporabi još od davne 2007. godine, ako planirate kupiti novo računalo, pobrinite se za punu DDR4 podršku. Međutim, ako ste gamer ili entuzijast koji želi samo najbolje, pobrinite se da računalo ima podršku i za najbrže DDR4 memorije. Iako je DDR4 memorija već punih pet godina s nama, dakle od 2014., unatoč tome što je pet godina relativno dugo u svijetu tehnologije, još je uvijek puna potencijala. Upravo taj potencijal pokazuje nam Goodram s novim IRDM PRO DDR4 memorijskim modulima.

Brže od najbržeg
IRDM PRO DDR4 memorija već se po svome izgledu razlikuje od mnogih drugih modela. Minimalistički dizajn s aluminijskim hladnjacima za odvođenje viška topline odaje profesionalni pedigre ove memorije. DDR4 memorija obično stiže s frekvencijskom oznakom od 2133 MHz, no često ćete primijetiti kako na tržištu postoje moduli s brzinom od 2400, 2666, pa i više, MHz. Upravo među te više brzine ubraja se testirana IRDM PRO DDR4 memorija, koja puca na vrtoglavih 3600 MHz. Međutim, kako biste iskoristili taj potencijal, nužno je imati i matičnu ploču na računalu koja će biti kompatibilna s tako brzom memorijom. Ako imamo ispunjen taj kriterij – prepreka za korištenje IRDM PRO DDR4 memorije nema i spremni smo za njezin puni potencijal. IRDM PRO DDR4 cilja na tvornički podešenih 3600 MHz. Iako se ne bavimo overklokiranjem, možemo samo zamisliti koje su tek onda krajnje mogućnosti te memorije. Bilo kako bilo, tvorničkih 3600 MHz za ogromnih je 1.000 MHz brže od ionako munjevito brze 2666 MHz DDR4 memorije. Jasno, taj skok itekako se osjeti, a najviše će do izražaja doći u onim radnjama gdje iz našeg računala cijedimo i zadnji megabajt i zadnji megaherc. To su uglavnom radnje poput videoobrade ili naprednih matematičkih zadataka, odnosno simulacija, ali i nešto zabavnije - igranje. Upravo gaming je jedna od radnji kod koje računala dovodimo do granica njihovih mogućnost. Stoga je Goodram, tvrtka koja stoji iza ove memorije, ovu seriju ugnijezdila pod svoj IRDM brend, koji je itekako poznat među igračima.

Od 8 do 32
Brzina radne memorije najviše će doprinosa dati u igrama, a posebice će skok u performansama osjetiti oni koji se igraju korištenjem integrirane grafike procesora koja se za svoj rad oslanja upravo na radnu memoriju te njezinu brzinu i kapacitet. U vezi s kapacitetom, uvjereni smo da će IRDM PRO DDR4 zadovoljiti sve kapacitete i želje. Moduli su dostupni u veličinama od 8 ili 16 GB, međutim, Goodram nudi i kitove u setovima od dva modula dostupnih u kapacitetu od 16 ili 32 GB. Latencija memorije u svim kombinacijama je ista i iznosi 17-19-19. Unatoč ekstremnim brojkama koje pruža IRDM PRO DDR4 memorija, Goodram iza nje stoji s doživotnom garancijom. Stoga, smatrate li se vrhunskim gamerom, entuzijastom ili se možda samo bavite poslovima kod kojih je brza memorija presudna - IRDM PRO DDR4 memorija jedna je od najboljih koje tržište u ovom trenutku nudi.

Marin Režić
Najčitanije iz rubrike