Crna kronika
BUKTINJA NA IMANJU ORLOV PUT

Požar potpuno uništio prekrasnu drvenu kuću
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Vatrogasci su, nakon koordiniranog mukotropnog gašenja, uspjeli lokalizirati vatru i tako spriječili njezino širenje

Velika drvena kuća ekogospodarstva Orlov put u Bilju potpuno je izgorjela u požaru koji je izbio u srijedu nešto poslije 16 sati. Unatoč brzom dolasku Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Osijeka i Baranje, vatrena stihija je u samo nekoliko minuta progutala drvenu kuću koja je bila prepoznatljiv turistički objekt na izlazu iz Bilja u smjeru Vardarca.

Vatrogasci nisu puno toga mogli spasiti jer je do njihova dolaska vatra potpuno zahvatila kuću. Gasitelji su odmah počeli sa svih strana polijevati kuću vodom kako bi spriječili širenje vatre na okolne gospodarske objekte. Plameni jezici sukljali su i desetak metara u zrak, a na kraju je na zgarištu, uz jedan drveni zid od balvana, ostao samo zidani dimnjak. U trenutku izbijanja požara obitelj Gorana Gusaka, vlasnika Orlova puta, bila je na imanju. Pokušali su sami gasiti požar do dolaska vatrogasaca, no ubrzo su se zbog opasnosti morali odmaknuti od opožarene kuće.

Susjed obitelji Gusak, čija je kuća udaljena pedesetak metara, nakon povika je vidio kako plamen doslovce guta Gusakovu kuću. "Ubrzo su se čule vatrogasne sirene, a vrućina koja se širila s mjesta izbijanja požara bila je nevjerojatna", kazao nam je susjed. Vatrogasci su, nakon koordiniranog mukotropnog gašenja, uspjeli lokalizirati vatru i tako spriječili njezino širenje.

Zbog velike količine vode koja je vatrogascima bila potrebna za gašenje požara, povremeno su vozila odlazila do obližnjeg hidranta na cesti na ulazu u Bilje, odakle su uzimala vodu.

Vlasnici ekogospodarstva Orlov put u šoku su promatrali što vatrogasci rade jer nisu mogli vjerovati da su u nekoliko minuta izgubili ono što su mukotrpno stjecali i gradili godinama. Šteta je golema, a uzrok će se utvrditi nakon očevida.

Ekogospodarstvo Orlov put bilo je među prošlogodišnjim dobitnicima nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2018. Suncokret ruralnog turizma najveća je akcija u ruralnom turizmu kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najvažniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i stvaraju novi proizvodi.

Na internetskim stranicama ekogospodarstva Orlov put navodi se kako su osnovani u samim začecima ekološke proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Osnovao ga je dipl. ing. poljoprivrede Goran Gusak iz Kopačeva, a gospodarstvo je 2001. godine upisano u državni ekoupisnik. U 2008. godini Goran Gusak, vlasnik Orlova puta, proglašen je najboljim poljoprivrednim proizvođačem u Hrvatskoj na natječaju Ministarstva poljoprivrede. U 2012. godini Orlov put dobio je zelenu povelju Osječko-baranjske županije.

Milan Bugarić/Sandra Lacić
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi