Novosti
RASPRAVA O OPOZIVU MILANA KUJUNDŽIĆA

Oporba žestoko udarila po radu ministra zdravstva
Objavljeno 16. listopada, 2019.

Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravljao je o oporbenom prijedlogu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je inicirao Most uz potporu 32 saborska zastupnika.

Oporba proziva ministra zbog izostanka reforme, tvrde da sustavom ne upravlja strateški, ali i da je pokušao utjecati na pravosuđe.

Obrazlažući prijedlog, Ines Strenja (Most) ustvrdila je kako prozvani ministar nije uspio pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu. Optužuje ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav. Iz oporbenih redova prozivaju ga i zbog izostanaka upravljanja ljudskim resursima, što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara. "Pacijenti dobivaju ono što se daje, a ne ono što im je potrebno, i to je neprihvatljivo. Vrijeme nečinjenja je prošlo, jer je voda došla do grla liječnicima, medicinskim sestrama, veledrogerijama i pacijentima", poručila je Strenja.

Dodala je i kako se ministra više ne doživljava kao relevantnog sugovornika te se za rješavanje problema obraćaju premijeru. Ministar je, tvrdi oporba, pokazao temeljno nerazumijevanje hrvatskog zdravstvenog sustava koji je postao financijski neodrživ. Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate odrađenih prekovremenih sati zbog čega, kažu, treba odstupiti.

Ministra zdravstva u Saboru je branio premijer Andrej Plenković rekavši kako Vlada odbija sve navode oporbe. "Ministar Milan Kujundžić odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove. Ova Vlada poduzela je niz koraka da bi unaprijedila i modernizirala hrvatsko zdravstvo. Ako usporedimo s ranijim vladama koje su stvarale nove dugove, smatramo da smo ostvarili iskorak", kazao je. "Najveća vrijednost hrvatskog zdravstvenog sustava su liječnici i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje, s kojima smo nedavno potpisali sporazum o povećanju plaća", dodao je.

Oporba je, podsjetimo, zahtjev za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića podnijela neposredno prije ljetne ustavne saborske stanke u srpnju, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica parlamenta, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio kako petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke. Povjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću drugi je put na dnevnom redu Sabora, s obzirom na to da se lani otprilike u isto vrijeme, također na inicijativu Mosta, raspravljalo o toj temi. Tada je oporba pobrojila čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

Ministar Kujundžić rekao je kako smatra da je ova Vlada napravila puno, a posebice u usporedbi s SDP-ovom vladom. Istaknuo je kako je sada u sustavu više sestara i liječnika nego prije, osjetno su veće plaće, u zdravstveni sustav iz fondova Europske unije povučen je maksimum novca koji se mogao povući.

"Ulazak u EU i globalizacija Hrvatskoj su donijeli brojne pozitivne stvari, ali i neke negativne. Jedna od njih je to što sada ljudi iz Hrvatske mogu bez ikakvih problema dobiti posao u bilo kojoj zemlji EU-a. S obzirom na to da su naši liječnici i sestre vrlo dobro educirani i jako dobri radnici, normalno je da ih ostale zemlje žele pridobiti", istaknuo je Kujundžić i dodao kako je u tri godine ove Vlade odljev smanjen, a vjeruje da će daljnjim poboljšanjem oblika uvjeta rada i plaća uspjeti zadržati ljude."Politikanti koji žele moj opoziv su prije politike bili nitko i ništa", rekao je Kujundžić novinarima prije saborske rasprave o njegovu opozivu.

HINA/D.Pav.
Premijer Plenković: Ministar Milan Kujundžić odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove