Svijet
U PETAK OPĆI ŠTRAJK

Katalonija gori, tisuće krenule u Barcelonu
Objavljeno 17. listopada, 2019.
"Marševi slobode", kako su ih nazvali organizatori, krenuli su iz gradova Girone, Tarragone, Tárrege, Bergea i Vica

Tisuće prosvjednika krenule su u srijedu ujutro cestama iz pet katalonskih gradova, prelazeći udaljenost od oko 100 kilometara, na put prema Barceloni, gdje će u petak masovnim prosvjedom i općim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije.


"Marševi slobode", kako su ih nazvali organizatori, krenuli su iz gradova Girone, Tarragone, Tárrege, Bergea i Vica. Iza njih stoje dvije civilne organizacije, ANC i Omnium Cultural, čije je čelnike, Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta, u ponedjeljak osudio Vrhovni sud u Madridu na po devet godina zatvora zbog ustanka radi rušenja državnog poretka.


Oni su dvojica od devetero katalonskih dužnosnika kojima su izrečene zatvorske kazne od 9 do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, a zatim proglasili samostalnu republiku. Ustavni sud bio je zabranio referendum.


Prosvjednici nose transparente s natpisom "Sloboda" i zastave koje simboliziraju nezavisnost. Istovremeno su sindikati studenata i učenika započeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju samostalnost za petak su najavili opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto španjolskog BDP-a.
Sukob s policijom

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada, Barceloni, Lleidi, Gironi i Tarragoni, došlo do sukoba prosvjednika i policije kojom je prilikom ozlijeđeno ukupno 125 osoba, od kojih 60 policajaca. Nitko nije teže ozlijeđen. U Barceloni se oko zgrade španjolske središnje vlade okupilo oko 40.000 prosvjednika, podatak je gradske policije. Uz povike "Na njih", "Živjela slobodna zemlja" i "Ulice će uvijek biti naše", prosvjednici su krenuli uklanjati željezne ograde koje je ondje prethodno tijekom dana postavila policija.


Maknuvši barijere htjeli su se približiti zgradi španjolske vlade, koju smatraju odgovornom za "nepravedne presude" svojim čelnicima, no zaustavila ih je interventna policija palicama i štitovima. Prosvjednici su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Pri tom su nosili zastave koje simboliziraju nezavisnost.


U ponedjeljak je u sukobima bila ozlijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pokraj Barcelone koji su prosvjednici nastojali zauzeti. Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne prosvjede, no nakon sukoba u utorak, kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume i bacani predmeti na policiju, predsjednik katalonske vlade Quim Torra sazvao je izvanredni sastanak svog kabineta.


Španjolska socijalistička vlada još je sinoć objavila priopćenje u kojemu je poručila kako je njezin "cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom." Oporbena desnica pozvala je Pedra Sáncheza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim bi vlada u Madridu preuzela djelomičnu kontrolu nad Katalonijom.
Uskoro izbori


Sánchezova vlada u utorak je poručila kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske dužnosnike te da bi oni trebali odslužiti kazne. U Španjolskoj se za manje od mjesec dana održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine. Gabriel Rufian, jedan od čelnika Katalonske republikanske ljevice (ERC) kojoj pripada Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina, rekao je da "ni nezavisnost Katalonije, ni jedinstvo Španjolske, niti išta u životu nije vrijedno nasilja." Prije toga je preko društvenih mreža objavio da je policija pretjerano reagirala prilikom prosvjeda, a da svi oni prosvjednici koji djeluju nasilno ne predstavljaju pokret za nezavisnost.


Vuk Tešija
Junqueras: Presude će samo ojačati pokret
Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u ponedjeljak na 13 godina zatvora, rekao je u razgovoru za agenciju Reuters kako će zatvaranje zagovornika nezavisnosti samo ojačati pokret za odcjepljenje Katalonije od Španjolske. "Samo demokracija i politika mogu riješiti ovaj sukob. Njegovo nerješavanje demokratskim putem sve će ga više i više produbljivati. Mi nećemo prestati misliti ono što mislimo... Presuda ovog tipa samo će učvrstiti naša uvjerenja", rekao je Junqueras u e-mailu poslanom preko svojih suradnika Reutersu. "Izvršena je osveta, a ne pravda, pa zbog toga odgovaram na ova pitanja iz zatvora. No pokret za nezavisnost je snažan i konsolidiran. Uvjeren sam da ga ova presuda neće oslabiti nego, upravo suprotno, ojačati", izjavio je. "Nikada, nikada, nikada pokret za nezavisnost nije djelovao nasilno. Nikada. Ni kada nas je bilo malo koji smo izlazili na ulice niti sada kada nas je više od dva milijuna", rekao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike