Osijek
CYBER SECURITY CONFERENCE TREĆI PUT NA OSJEČKOM FERIT-U:

U Hrvatskoj, kao i u ostatku
svijeta, nedostaje stručnjaka
za kibernetičku sigurnost
Objavljeno 16. listopada, 2019.

Važne, aktualne teme iz područja kibernetičke sigurnosti poput regulatornog okvira, sigurnosti industrijskih i tehnoloških sustava, IoT-a (Internet of Things), informacijsko-komunikacijskih tehnologija - u fokusu su treće Cyber security konferencije, koju i ove godine 16. i 17. listopada organizira osječki FERIT u suradnji s partnerskim tvrtkama (Atos Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens, Končar KET) i udrugom Osijek Software City.

- Prvenstveni je cilj konferencije povećati svijest o važnosti kibernetičke sigurnosti, pogotovo kod industrijskih sustava, tako da smo nastojali okupiti partnere iz industrije kojima želimo pokazati nova rješenja i regulatorni okvir koji ih sve obvezuje, da bi i oni mogli pravodobno djelovati. A konferencija je i edukativnog karaktera. Pa će se drugi dan, u petak, realizirati kroz tehnički dio, kada će stručnjaci predstaviti neka rješenja za unaprjeđivanje kibernetičke sigurnosti studentima, akademskoj zajednici i realnom sektoru - kazao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan FERIT-a.

Kibernetička sigurnost, naime, obuhvaća aktivnosti i mjere kojima se postiže povjerljivost, cjelovitost i dostupnost podataka i sustava u prostoru unutar kojeg se odvija komunikacija između informacijskih sustava - a obuhvaća i internet i sve sustave povezane na njega. I Hrvatska je to područje prepoznala kao strateško - pa je već godinu dana na snazi i Zakon o kibernetičkoj sigurnosti - koji se odnosi na ključne strateške tvrtke, davatelje usluga u RH. Boris Bajtl, stručnjak za sigurnost i operacijski menadžer iz tvrtke Atos, u tom je kontekstu naglasio važnost stručnjaka za kibernetičku sigurnost u tvrtkama svih veličina - ali i da takvoga kadra Hrvatskoj već sada nedostaje.

- To nije problem samo kod nas, nego i u ostatku svijeta. Tvrtka Atos, premda je jedan od predvodnika kibernetičke sigurnosti na globalnom smjeru, također pati od nedostatka stručnjaka. Međutim, stvari se razvijaju i siguran sam da možemo napraviti mnogo na poboljšanju toga - istaknuo je pak Bajtl. Napominje, o hakerskim napadima i špijunažama u javnosti se rijetko govori, ali napominje da "postoji velik broj stručnjaka koji rade na tome i sve nas štite." A s obzirom na uvođenje 5G mreže, dodaje, sigurnost će biti olakšana - "jer u samu mrežu uključena su različita sigurnosna rješenja koja olakšavaju obranu od različitih ugroza u digitalnom svijetu."

Marko Bago, tehnički direktor Končar KET-a - inženjering kompanije u sastavu grupe Končar koja je izradila i hrvatski cybersecurity proizvod (prvi certificirani softver u svijetu takve vrste), kaže kako su u cyber svijetu preventivne radnje ključne. Savjetuje kako i obični građani mogu više pripaziti na sigurnost, ali da se trebaju i više educirati.

- Podatke za pristup osjetljivim informacijama, primjerice bankovnim računima, nemojte dijeliti s drugima, a zaporka 1234 nije sigurna - kaže.

U četvrtak je potpisan i sporazum o suradnji FERIT-a i tvrtke Končar KET. Prvi je korak Končarova vrijedna donacija u iznosu 200.000 eura - koja će FERIT-u omogućiti daljnji razvoj laboratorija za kibernetičku sigurnost industrijskih sustava, prvoga certificiranog sustava u području kibernetičke
sigurnosti. J.
Drugi dan konferencije održava se od 9 do 15 sati u prostorijama FERIT-a u sveučilišnom kampusu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike