Osijek
PRIPREME ZA BLAGDAN SVIH SVETIH

Na groblje se ne smije ući autom, ali bit će moguće unajmiti rikšu
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Na svim se grobljima obavlja čišćenje * Udvostručen je videonadzor na Aninom groblju * Oprezno pri paljenju svijeća!

Dva tjedna prije blagdana Svih svetih u tijeku su pripreme za ovaj blagdan tijekom kojeg posljednja počivališta najmilijih pohode tisuće građana. Uklanjanje smeća, plastike, odnosno ostataka lampiona te pražnjenje deponija i uklanjanje oštećenih kontejnera, kao i popravljanje staza i čišćenje odvoda, samo su neki od radova koje tvrtka Ukop priprema uoči 1. studenoga, a najavljuju i brojne novosti.

- Do blagdana Svih svetih udvostručit ćemo videonadzor na Aninom groblju, i to pomoću novih full HD kamera visoke rezolucije. Bit će pokriveni svi ulazi i veći dio groblja te smatramo da će se na taj način smanjiti broj krađa s grobnih mjesta. Visoka rezolucija pridonijet će boljoj identifikaciji počinitelja - poručuje Hrvoje Ostrički, direktor Ukopa, najavljujući izmjene u režimu vožnje tijekom blagdana kroz sama groblja.

Stalno otvorena
Naime, i nadalje je dopušten ulaz automobilima unutar groblja osobama koje su teško pokretne, odnosno osobama s invaliditetom, ali samo 31. listopada i 2. studenoga, dok će 1. studenoga ulaz u groblja biti dopušten vozilima hitne službe, vatrogascima i policiji, ali i još jednoj kategoriji – rikši! Prošle godine, naime, neki su posjetitelji dan uoči i dan nakon Svih svetih na Centralno groblje dolazili rikšom, što nije promaknulo direktoru Ostričkom. Ove godine, kaže, bit će dopušten ulaz tim prometalom i 1. studenoga, ali isključivo ako se u rikši voze teško pokretne osobe i invalidi te uz obvezno javljanje upravitelju groblja pri dolasku.

Inače, uprava na grobljima 1. studenoga bit će otvorena od 6 do 19 sati, a groblja će 1. i 2. studenoga biti otvorena stalno. Za to vrijeme, osim na mjestima prema vlastitom izboru, građani će, kaže Ostrički, moći kupiti cvijeće i svijeće na izdvojenim prodajnim mjestima Ukopa, u njihovim cvjećarnicama. Inače, radno vrijeme cvjećarnica bit će prilagođeno posjetiteljima, odnosno otvoreno od 7 do 19 sati dan uoči te na sam blagdan Svih svetih.

Čišćenje dan ranije
- Dobru ekološku priču o staklenim lampionima od 21. listopada nastavljamo akcijom od 50 posto sve do kraja godine - dodao je Ostrički. Govoreći o ekologiji ističe i to da je na svim grobljima omogućeno odvajanje zelenog od ostaloga otpada. Iz Ukopa stoga mole sugrađane da koriste mogućnost odvajanja otpada kako bi se smanjilo onečišćenje okoliša i pridonijelo urednosti groblja. Dakako, potrebno je voditi računa i o sigurnosti, pa se tako mole posjetitelji da vode računa o paljenju svijeća i njihovu postavljanju na grobna mjesta, uvijek vodeći računa o tome da to ne čine blizu cvjetnih aranžmana, posebice plastičnih ili od suhoga cvijeća. Svijeće također treba razmaknuti jednu od druge da ne bi topljenjem izazvale požar. Kad je u pitanju čišćenje, Ostrički skreće pozornost na odlaganje smeća isključivo u košare i kontejnere. Na svim će grobljima, kaže, biti osigurane metlice i kante za vodu kako bi se građanima olakšalo čišćenje grobnih mjesta. Ako na nekom od grobalja bude nedostajalo metlica, odnosno kanti, prema potrebi to će se nadopunjavati.

- Savjetujemo građanima da grobna mjesta očiste na vrijeme, odnosno prije blagdana. Naša će uprava poduzeti sve kako bi se košare praznile i na sam blagdan, ako bude potrebe za tim - dodao je Ostrički.

Naposljetku, svim će posjetiteljima na grobljima biti na raspolaganju i ekipe za intervenciju. Ostrički podsjeća i na broj dežurnog telefona 0800-9992 na koji se građani mogu obratiti ako imaju neku pritužbu, odnosno žele prijaviti uočenu nepravilnost.

Marija Mihelić
Na grobljima 6880 napuštenih grobova
Ostrički podsjeća i na plaćanje godišnje grobne naknade, što je obveza svih korisnika grobnih mjesta. Upozorava da se ona grobna mjesta za koja naknada nije plaćena deset godina zaredom smatraju napuštenima te njima raspolaže uprava groblja.

- Na svim grobljima ukupno su 39.494 grobna mjesta. Od toga broja čak se 6880 grobnih mjesta, na temelju odredbi Zakona o grobljima i Odluke o grobljima, smatraju napuštenima. Stoga pozivam građane da redovito plaćaju grobnu naknadu, odnosno plate dugovanja. Ako nisu u mogućnosti otplatiti odjednom veliki dug, mogu se javiti na telefon 031/272-655 - kaže Ostrički.
Nova stabla
Jedan od poslova uoči blagdana Svih svetih je i orezivanje stabala, odnosno rušenje onih koja su u lošem stanju. Konkretno, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, u skladu s pravilnikom srušeno je ukupno 78 stabala.

- Već ove jeseni bit će posađena 423 stabla - kaže.
Sva će groblja 1. i 2. studenoga biti otvorena stalno, a uprava na grobljima radit će od 6 do 19 sati
Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike