Dome slatki dome
VRT U LISTOPADU

Pune ruke posla za vrtlare
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Želite li vrt pun boja, prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli niže temperature

Listopad je mjesec u kojemu ljubitelji cvijeća i vrtlarstva imaju pune ruke posla. Mnoge ljetne vrste cvijeća će do kraja listopada završiti vegetacijski ciklus dok je rane proljetne vrste potrebno već sada posaditi kako biste imali predivan vrt čim snježni prekrivač okopni. Još uvijek je toplo te želite li da vam ljetnice još cvjetaju nastavite ih prihranjivati. No ocvjetalo cvijeće ne mora značiti i da je ružno. Suhe grančice i plodovi nakon cvijeta u jesen poprime toplu crvenu, žutu ili smeđu boju te mogu biti zanimljiv ukras. Grmlje i trajnice koje se ne moraju orezivati možete ostaviti u vrtu cijelu zimu. Zimi, kada snijeg padne na njih, djelovat će kao ukras, a ptice će vam biti zahvalne, jer će imati gdje sletjeti kako bi se nahranile.

Maćuhica
Želite li pak imati vrt pun boja, i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli niže temperature. Maćuhica (Viola) definitivno je najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15 cm. Možete je nabaviti na tržnicama, u vrtnim centrima, ili cvjećarnicama po vrlo povoljnim cijenama, i to u raznim bojama. Maćuhice je dobro posaditi u zemlju bogatu humusom, pa ako imate slobodnu gredicu u vrtu, sada je pravo vrijeme za sadnju. Ovaj cvijet će vas podariti bogatim cvijetom cijelu jesen, tijekom zime (ako je zima blaga) te u rano proljeće sve do kraja travnja.

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu, a optimalna temperatura za prezimljavanje je 5C stupnjeva. Volite li imati cvijeće na balkonu, listopad je pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor. Pripada porodici vrijesova, a možete ju naći u mnogim vrtnim centrima, rasadnicima ili cvjećarnicama. Boje variraju od crvene, ružičaste do bijele. Lijepo ih je vidjeti u kombinaciji s maćuhicama. Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz i lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Krizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji su napokon dočekali da krizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća složit će se da je krizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštititi od prvih mrazova koji ponekad dođu nenadano.

Ako želite posaditi neko drvo ili grm, sredina listopada je pogodna za te radove, dok je zemlja još topla kako bi se biljka što bolje ukorijenila i pripremila za zimu. Pri planiranju vrta treba obratiti pozornost na izbor drveća i grmova koje sadite, jer pojedine vrste u jesen poprimaju predivne boje. Postoje i zimzeleni grmovi koji u jesen poprimaju crvenu boju kao što je žutika (Berberis).

Vatreni trn
Drveće i grmovi s plodovima također su lijep prizor u jesen, kao što je jarebika (Sorbus aucuparia) i vatreni trn. Plodovi ponekad ostaju na granama i poslije Nove godine.

Spremanje ljetnih i egzotičnih biljnih vrsta za prezimljavanje velik je posao. Trenutačno je još uvijek toplo te za početak možete osjetljive biljke unijeti pod natkrivenu terasu, a kasnije u podrum ili kuću. Uz ugodnu temperature za biljke je važno da imaju dosta svjetla i umjerenu vlagu. Sve ove uvjete dosta je teško postići, pa će se na nekim vrstama primijetiti opadanje listova.

Ako želite posijati travu prije zime, to morate učiniti prije početka studenoga. Za uspješniji rast trave zasijanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom dok se ne pokažu prvi zeleni vrhovi trave. Prilikom sadnje lukovica prije same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste biste željeli imati u vrtu u proljeće i u kojoj boji, a zatim krenite u nabavu. Lukovice su dosta skupe, no nastojte ne štedjeti na njima. Što više posadite, u proljeće će ljepše cvasti, a isto tako dobro je birati veće lukovice koje izgledaju zdravo.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike