Svijet
I KREMLJ KAŽE DA JE TURSKA AKCIJA U SIRIJI "NEPRIHVATLJIVA"

Zbog ofenzive u Siriji SAD uveo sankcije Turskoj
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u ponedjeljak niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u sjeveroistočnoj Siriji.


Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji, i da može voditi oživljavanju Islamske države.


Trumpove mjere bile su u ponedjeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda koji su bili ključan američki saveznik. Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina "ili Napoleon Bonaparte" preuzmu odgovornost za Kurde. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno nužno spriječiti oživljavanje" Islamske države zbog turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača. "Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem", rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom. "Bio sam savršeno jasan s predsjednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uvjeta za moguće ratne zločine", dodao je i pozvao Tursku da zaštiti "vjerske i etničke manjine".


Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane, ministarstvo energetike i na ministre unutarnjih poslova, obrane i energetike. Trump je također rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik koje su trenutačno 25 posto.
I izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku Sirije "neprihvatljiva", i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju, prenijele su ruske novinske agencije. Aleksandar Lavrentiev, izaslanik ruskog predsjednika za Siriju, rekao je to novinarima u Abu Dhabiju tijekom Putinova službena posjeta. Na pitanje je li bilo prethodnog dogovora između Rusije i Turske o turskoj vojnoj akciji u Siriji, rekao je: "Ne. Uvijek smo pozivali Tursku da bude suzdržana i uvijek smo smatrali da je vojna operacija na sirijskom teritoriju neprihvatljiva".H
Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike