Novosti
ZDRAVKO MARIĆ

Plaće na vrhu liste prioriteta
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić u utorak je poručio kako Vlada i dalje nastavlja s politikom povećanja plaća i unaprjeđenja materijalnoga statusa za sve državne i javne službenike.


"Svaki dan pratimo što se događa, u ovome trenutku nemam ništa novo za reći. Mogu ponoviti sve što je učinjeno do sada kroz povećanje osnovice i porezna rasterećenja. Ponavljam, ne planiramo na tome stati, naša je ideja nastaviti dalje s politikom povećanja plaća i unaprjeđenja materijalnoga statusa i uvjeta za sve državne i javne službenike", rekao je Marić, koji je sudjelovao na konferenciji "Kvaliteta korporativnog upravljanja" u organizaciji Hanza Medije, u zagrebačkom hotelu Esplanade. Komentirao je i štrajk prosvjetnih radnika te dodao da će se dijalog nastaviti. "Naša je odgovornost gledati sustav u cjelini. Siguran sam da ćemo u konačnici predložiti nešto na tragu svega onoga što činimo ovo vrijeme, da plaće nisu na kraju liste prioriteta, nego pri samom vrhu", rekao je. Istaknuo je kako na adekvatan način i u skladu s mogućnostima honoriraju rad te otvaraju perspektivu svima koji ulaze u taj sustav. "Nastojimo ne izdvajati dio po dio, svi državni i javni službenici pridonose našem društvu na jedan način. Želimo poboljšati kvalitetu i efikasnost ukupnih usluga", dodao je. Marić je, na pitanje hoće li se narušiti državni proračun ako se iziđe ususret zahtjevima sindikata, ponovio kako javne financije moramo gledati u cjelini.


"Mi gledamo cjelinu. Svaki resor ima određeni limit. Na početku godine povećali smo osnovicu plaće za tri posto, i dodatnih dva posto koji su stupili na snagu 1. rujna. Tih dodatnih dva posto nije bilo osigurano u proračunu, ali ćemo uštedama na različitim stavkama tijekom godine osigurati ta sredstva", napomenuo je.


Sve će, dodao je, biti jasnije na predstavljanju proračuna za sljedeću godinu, a rekao je i da zbog kvalitetnog planiranja proračuna nema potrebe za rebalansom do kraja godine. H