Novosti
NADOKNAĐEN ZAOSTATAK ZA RAZVIJENIMA

HZZO uvrstio na listu nove skupe lijekove
Objavljeno 16. listopada, 2019.
HZZO je ove godine za lijekove osigurao 6,5 milijardi kuna, od čega 1,4 milijardu na posebno skupe lijekove, a lijekovi koji se danas daju u svijetu daju se i u Hrvatskoj, izjavio je u utorak ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucian Vukelić, u povodu proširenja Liste lijekova.


Upravno vijeće HZZO-a uvrstilo je na posljednjoj sjednici na Listu lijekova osam novih lijekova, među ostalima i one za liječenje dijabetesa, novu gensku terapiju za liječenje akutne limfoblastične leukemije, lijekove za rak pluća, dojke, psorijaze.


Za neke lijekove na listi proširene su indikacije (pembrolizumab i atezolizumab), pa će se oni sada moći koristiti za prvu liniju liječenja neskvamoznog metastatskog karcinoma pluća nemalih stanica, i kao druga linija liječenja bolesnika s lokalno uznapredovalim metastatskim rakom pluća nemalih stanica. Proširena je i indikacija lijeka ibrutiniba za prvu liniju liječenja kronične limfocitne leukemije.


U HZZO-u ističu i kako će dio pacijenata moći neke posebno skupe lijekove od sada podizati i na recept u ljekarni, bez potrebe za odlaskom u bolnicu, poput lijekova za liječenje prve linije multiple skleroze, za liječenje deficita hormona rasta te dio bioloških lijekova za reumatske bolesnike.


Stjepko Pleština, predsjednik HZZO-ova Povjerenstva za lijekove te predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, ocijenio je kako Lista lijekova HZZO-a ne govori u prilog tvrdnjama da je zdravstvo u kolapsu, jer je na nju u posljednje tri godine uvršten veliki broj novih lijekova i time nadoknađen zaostatak za razvijenim zemljama EU-a, pri čemu su neke terapije uvrštene i ranije nego u nekima od tih zemalja. Posebno je to, dodaje, vidljivo u onkologiji, s dolaskom imunoterapije, gdje je dostupnost najnovijih lijekova velika i bez restrikcija, iako dolazak novih opcija liječenja znači i golemo poskupljenje za sustav.


Osim u onkologiji, slično je i u neurologiji, gdje su hrvatskim pacijentima dostupni svi lijekovi kao i u svijetu, kaže predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb Ervina Bilić. "U zadnjih pet do sedam godina u neurologiji svjedočimo velikim otkrićima, a svi novi lijekovi u Hrvatskoj bili su dostupni godinu te godinu i pol dana nakon provedenih studija", rekla je Bilić. Među njima je i lijek Spinraza za liječenje rijetke bolesti spinalne mišićne atrofije, koji je unatrag dva mjeseca dostupan i svim odraslim pacijentima u Hrvatskoj. Bilić, kod koje se liječe ti pacijenti, ističe kako je učinak lijeka kod bolesnika koji su pristali na terapiju zasad skroman, a prva prava evaluacija učinka bit će nakon šest mjeseci terapije.
Voditeljica odjela za virusni hepatitis Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Adriana Vince, navela je kako je zahvaljujući novim lijekovima za liječenje hepatitisa C, koji su se pojavili prije četiri godine s učinkovitosti od 97 posto, 1000 hrvatskih pacijenata, od njih 1020 liječenih, potpuno izliječeno. H
Na listi je odsad i nova genska terapija za liječenje akutne limfoblastične leukemije