Kultura
25. DANI MILKA KELEMENA

Izvedbe Danijela Detonija zvučale istinski duboko proživljeno i čudesno dobro
Objavljeno 16. listopada, 2019.
SLATINA - Danijel Detoni, mladi docent klavira i komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pijanističkim je recitalom u okviru jubilarnih Dana Milka Kelemena oduševio slatinsku glazbenu publiku. Vješto i suvereno gospodario je tipkama klavira, prebirao, grubo ih udarao i nježno milovao, učinivši da podatno proizvode upravo one zvukove koje je htio.
Na programu su bile Tri koralne predigre Dubravka Detonija, Simfonia VII u A-duru Luke Sorkočevića, Impromptu u f-molu op. 142 i Impromptu u B-duru op. 142 Franza Schuberta te na kraju Dessins commentés Milka Kelemena. Tako su djela prvoga hrvatskog simfoničara iz vremena Dubrovačke Republike i austrijskog predstavnika glazbenog romantizma s početka 19. st. uokvirena djelima najpoznatijih hrvatskih skladatelja suvremene glazbe, a u izvedbi Danijela Detonija sva su zvučala duboko proživljeno i čudesno dobro. Ne čudi stoga što je doživljaj uspješno prenesen na publiku, koja je dugotrajnim pljeskom nagradila svaku izvedbu.


Premda bi se na prvi pogled (ili na prvo slušanje) moglo zaključiti kako je za glasovirom uspješni pijanist kojem sve polazi od ruke i čiji je put do karijere bio posut ružama, iz ugodnog razgovora proizlazi da nije sve bilo tako divno i krasno.


- Moji roditelji nisu me ograničavali, ali mnogi iz moje okoline nisu u meni vidjeli neki potencijal. U vrijeme studija u Budimpešti i Parizu bilo je i teških trenutaka i moj uspjeh nije bio jedan normalan i logičan slijed. Kao kod mnogih, a pričao sam s kolegama koji su mnogo uspješniji od mene, bilo je velikih padova i doista sam razmišljao o tome da možda sve to prekinem i da se bavim nečim drugim. Ali onda sam shvatio, kad sam i prekinuo na nekoliko mjeseci, da ja bez toga ne mogu.


Na razvoj ljubavi prema glazbi u dječaka Danijela utjecalo je mnogo toga. Dobro se sjeća kako je njegova majka, vojvođanska Mađarica, često tijekom kuhanja slušala mađarski radio, u čijem je programu bilo mnogo folklora. Tako se od malih nogu zaljubio u folklornu glazbu, pa je velik poklonik Bele Bartoka, a u hrvatskoj glazbi smatra da su Jakov Gotovac i Josip Štolcer Slavenski za našu folklornu građu u klasičnoj glazbi napravili najviše.


Danijel je kao dječak često slušao probe Acezantez ansambla, koji je utemeljio njegov otac Dubravko Detoni radi izvođenja i promicanja suvremene glazbe, a često je s roditeljima bio i na koncertima. Sve je to utjecalo na njegovu glazbenu budućnost.


– Sada obožavam svoj posao, kad se umorim od solo programa, tu je komorni program, i obratno. Studenti su krasni i ne mogu se složiti s nekim konstatacijama da mladi ništa ne valjaju, ja mislim da su sjajni.


Programom je Detoni htio pokazati da ima dobre glazbe i hrvatskoga predznaka koja nije suvremena, ne umanjujući time vrijednost suvremene glazbe, jer Dessins commentés smatra sjajnim djelom Milka Kelemena:


- Za mene je stil nebitan. Bitno mi je da je glazba dobra. Ima fenomenalnih stvari u folkloru, osobito u ovom podneblju Karpatskog bazena, od Češke do Grčke, meni osobno najdražem folkloru, ali i izvanredne suvremene glazbe, elektronske glazbe koja je izvanredna, a i klasične iz vremena romantike, neoklasicizma, baroka. Zato sam odabrao program koji možda nije tipičan. Nekim stvarima nakon koncerta sam zadovoljan, nekima nisam, ali nikada nisam imao koncert kojim sam bio apsolutno zadovoljan. Kad bi čovjek bio potpuno zadovoljan, mogao bi zatvoriti klavir, jer nema više prostora za napredak.       


Danijel Detoni prošloga je tjedna sa sjajnim svjetskim bas-baritonom Krešimirom Stražancem snimio drugi dio Schubertova Zimskog putovanja.

- To je velik zalogaj, velika radost u mom životu. Riječ je o 85 minuta glazbe koju su mnogi snimili, a veliki njemački bariton Dietrich Fischer-Dieskau tri puta s različitim pijanistima, jer nikada nije bio potpuno zadovoljan. Prvo ćemo "pročistiti" snimku, odabrati najbolje iz velike količine materijala i razmotriti ponude. Snimka će ići na internetske podloge, možda i na CD, i moći će se slušati u cijelom svijetu. Za nekoliko dana imam koncert klavir četveroručno sa solistom i komornim glazbenikom Ivanom Batošem, nadam se da ćemo doći i u Slatinu s tim programom - kaže Detoni.
Petar Žarković
Dodatak, Schubertov treći Impromptu (onaj u As-duru op. 142) bio je biser koji je upotpunio ljepotu večeri
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike