Novosti
SINDIKATI NAJAVILI NOVI RASPORED I ARGUMENTIRALI SVOJU AKCIJU

U školama u Osječkoj, Istarskoj i Šibenskoj županiji štrajk u utorak
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Mihalinec kaže kako neće prestati štrajkati dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve za donošenjem cjelovitog rješenja i da neće prihvatiti drugi prijedlog

Ovoga utorka nastave neće biti u svim školama u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji - najavili su to dan uoči štrajka prema cirkularnoj praksi predstavnici većinskih školskih sindikata na konferenciji za novinare u Zagrebu.


Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec napomenuo je kako raspored štrajka koji je krajem prošloga tjedna procurio u javnost ne vrijedi, i da će informacije o tome u kojim će se županijama štrajkati u srijedu, objaviti dan ranije. Odazivom štrajkaša u pet županija u ponedjeljak su zadovoljni, a prema podatcima Sindikata hrvatskih učitelja štrajkalo je 85,98 svih zaposlenika u osnovnim te 75 posto zaposlenika u srednjim školama.


Kako nakon neuspjelih razgovora i pokušaja mirenja s Vladom ne uspijevaju ponovno uspostaviti dijalog osim, kako kažu, komunikacije preko medija, novinarima su održali prezentaciju u kojima su detaljno obrazložili argumente štrajka. "Napravili smo kompletnu analizu kako bismo u zahtjeve ušli s argumentima, a ne percepcijama", kazao je Mihalinec. Donijeli su tako prikaz koeficijenata u javnim službama od 2001. do 2019. godine. Bore se za ispravljanje nepravde u koeficijentima koji su se godinama smanjivali i traže da se zbog povećanja opsega poslova koje je donijela reforma, ljude adekvatno za dodatne napore i plati. Riječ je o prezentaciji koja je, prema riječima sindikalista, u još opsežnijem obliku 6. rujna dostavljena i premijeru Andreju Plenkoviću. No, kaže Mihalinec, premijer nije imao sluha. Ista je prezentacija, tvrdi, dostavljena i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak krajem ožujka.


- Održana su tri sastanka i ministrica je te argumente prihvatila. Ona će te argumente, tada je izjavila, prenijeti Vladi, što je i učinila, ali, nažalost, neuspješno. Za štrajk smo se odlučili sada, jer smo sve željeli odraditi mirno, ispod radara javnosti, i sve je to trebalo biti završeno u svibnju, odnosno lipnju. U srpnju smo očekivali da će Vlada donijeti uredbu, ali to se nije dogodilo - istaknuo je Mihalinec, dodavši kako neće prestati štrajkati dok Vlada ne prihvati njihove zahtjeve za donošenjem cjelovitog rješenja i da neće prihvatiti drugi prijedlog.


Školski sindikati podsjećaju da ne odustaju od svojih zahtjeva za povećanjem početnog koeficijenta složenosti poslova na 1,406 za sve zaposlenike s visokom stručnom spremom u sustavu obrazovanju. Traže 6,11 posto za sve zaposlenike u prosvjeti - učitelje, domare, kuhare i drugo osoblje te od 12 do 16 posto za tajnike i računovođe. Time žele riješiti dugogodišnji problem zaostajanja koeficijenata i za nenastavno osoblje. Kažu, prosvjetarima su se plaće godinama kontinuirano smanjivale, a spomenuti tajnici i računovođe - koji su "prva" i "druga" ruka ravnatelja škola, "besramno su potplaćeni", i zbog toga je, tvrde, njima potrebno koeficijent podići više kako bi došao na razinu traženoga. Ovo više nije samo borba za materijalni status prosvjetnih djelatnika, nego borba za dostojanstvo, kažu.
- Na otvoreno pismo gdje smo tražili da se usustavi dijalog, i gdje ističemo kako premijer nema prave informacije, iz ureda Vlade dobili smo isti odgovor kao i prije tri dana, u kojemu se govori koliko je rasla osnovica u javnim službama tijekom mandata ove Vlade. Poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u školama uopće se ne spominje - kaže Mihalinec. Odgovarajući na pitanje hoće li štrajkaši biti plaćeni za dane u kojima nema nastave, sindikalisti se pozivaju na članak 209. Zakona o radu i poručuju - štrajk je dopušten. J.Pejaković/H
DIVJAK: DO DIJALOGA OVAJ TJEDAN MORA DOĆI
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak se na svečanosti u Medulinu osvrnula i na štrajk u školama. Izjavila je kako je vrijeme da se "izdignemo iznad različitih interesa, pa čak i stranačkih pozicija te da se jasno poruči da je obrazovanje prioritet, a učitelji ključni za kvalitetno obrazovanje. Idemo svi zajedno sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad", kazala je. Ustvrdivši kako je pozitivna sama otvorenost Vlade za dijalog ministrica je naglasila kako do njega ovaj tjedan sigurno mora doći. Podsjetila je na to da su u pitanju dva prava - ustavom zajamčeno pravo na štrajk i pravo djece na kvalitetno obrazovanje.