Regija
PROJEKT “ZELENO VALPOVO”

U Izviđačkom su dječjem ekocentru poučavali o okolišu
Objavljeno 14. listopada, 2019.
VALPOVO

U sklopu projekta "Zeleno Valpovo" održano je predstavljanje Izviđačkog dječjeg ekocentra, koji djeluje u sklopu Odreda izviđača "Iovallios", priopćeno je na službenim stranicama Grada.

U aktivnostima u sklopu ovog događaja sudjelovali su članovi Odreda izviđača "Iovallios" iz Valpova, članovi Izviđačkog kluba "Javor" iz Osijeka, učenici valpovačke Osnovne škole Matije Petra Katančića te djeca iz dva valpovačka dječja vrtića, "Maza" i "Moj Bambi". Ukupno stotinjak sudionika okušalo se u raznim igrama vezanim uz temu održivog gospodarenja otpadom, čuvanja okoliša, izviđačkih aktivnosti te sadnje stabala. Izviđači su mlađu djecu educirali o tome kako odvajamo otpad, što je kompost i kako izgleda proces sadnje stabala. Ovaj događaj održan je u dva navrata te je, uz podizanje zastave, pjevanje izviđačkih pjesama, postavljanje šatora i paljenje logorske vatre snimljen i promotivni video koji prikazuje ekoaktivnosti Izviđačkog odreda "Iovallios" u Izviđačkom dječjem ekocentru u Valpovu. Edukativni karakter ovog videa ogleda se i u prikazu igara u kojima su sudionici kroz njima najbliži oblik učenja odvajali otpad u za to predviđene kante, izrađivali crteže o zaštiti okoliša, vrtlarili u povišenim gredicama koje su pripremljene pomoću komposta koji izviđači već dulje vrijeme skupljaju te sadili drveće uz upute izviđača.

Valja podsjetiti da je projekt "Zeleno Valpovo" Gradu odobren u svibnju prošle godine u sklopu Poziva za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Projekt je pripremio Valpovački poduzetnički centar u suradnji s gradonačelnikom Matkom Šutalom i gradskim upravnim odjelima. Stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 84,9 posto te je Gradu za taj projekt odobren maksimalni iznos prihvatljivih troškova od 433.338 kuna.

Projekt traje 24 mjeseca i u sklopu njega provode se različite aktivnosti u koje su uključene brojne udruge, osnovne škole i vrtići na području Valpova radi osvještavanja građana o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom. L. Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike