Regija
SMANJENJE GUBITAKA U VODOOPSKRBNOM SUSTAVU VINKOVACA

Novom opremom locirat će puknuća vodovodnih cijevi
Objavljeno 15. listopada, 2019.
VINKOVCI


Vinkovački vodovod i kanalizacija provodi projekt smanjenja gubitka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca, vrijedan 24 milijuna kuna, a koji financiraju Hrvatske vode s 80 posto i Grad s 20 posto.


Glavni je cilj projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama. Radovi se izvode na području Vinkovaca, a rekonstrukcija vodovodne mreže u dužini od 9,3 kilometara izvodi se na području Kanovaca. Predviđeno je da radovi budu završeni do kraja 2020. godine.


- Projekt je počeo još 2015. godine, tada je Vinkovački vodovod i kanalizacija aplicirao i dobio sredstva za izradu studijske dokumuntacije, odnosno koncepcijskog rješenja i matematičog modela. S tim projektom uvidjele su se potrebe na području Vinkovaca, da je potebno riješiti problematiku gubitaka u sustavu. Projektom rješavamo 9,3 kilometra rekonstrukcije vodoopskrbne mreže uz rekonstrukciju priključaka i kroz taj projekt nabavit ćemo opremu kako bismo uspjeli locirati mjesta puknuća cijevi i otkloniti kvarove. Očekujemo da će se realizacijom ovog projekta smanjiti gubici u sustavu za oko 20 posto. Sada je u tijeku rekonstrukcija na Kanovcima - rekao je Dalibor Pavić, voditelj projekta.


Na Distribucijskom centru Kanovci prezentirane su trenutne aktivnosti koje se provode u okviru projekta.


- Vinkovački vodovod je u sklopu ovoga projekta usvojio sanaciju vodospreme i šahtova premazima koji povećavaju higijenske uvjete u samim spremnicima pitke vode. Premazi ne podržavaju razvoj plijesni i gljivica, tako su bolji od drugih premaza koji se koriste u spremnicima pitke vode - rekla je Suzna Zeljko iz tvrtke Fasek engineering and trading d.o.o. Zagreb.


Prema riječima Gabrijele Braun Jelašić iz Hrvatskih voda, projekt je podržala i Vlada RH tako da svake godine za tu namjenu osigurava oko 100 milijuna kuna za sve vodoopskrbne sustave na području Republike Hrvatske.
Radove izvodi zajednica ponuditelja, koju čine AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda d.d. Vinkovci i Fasek engineering and trading d.o.o. Zagreb, a stručni nadzor nad radovima izvode Orion projekt d.o.o. Vinkovci i Slavonijaprojekt d.o.o. Županja. Tehničku potporu, CBA analizu i verifikaciju rezultata smanjenja gubitaka provdi tvrtka Aqua libera d.o.o. Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike