Regija
POTPISAN UGOVOR ZA REKONSTRUKCIJU

Po osvježenje na gradske bazene već iduće godine
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Ugovor za belomanastirske bazene vrijedan je 16 milijuna kuna
BELI MANASTIR

Ono što je bilo relativno daleko, za neke čak i nemoguće, postalo je prilično blisko.

Već iduće kupališne sezone, naime, Belomanastirci, ali i svi gosti, moći će se okupati na potpuno obnovljenom kupališnom kompleksu SRC-a Bazeni u Belom Manastiru, čija su vrata zatvorena već treću godinu. Jučer su, naime, gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob i direktor Projektgradnje plus iz Slavonskog Broda, Miljenko Zovko, potpisali 16 milijuna kuna vrijedan ugovor za izvođenje rekonstrukcije Gradskih bazena u Belom Manastiru.


- Danas potpisani ugovor najdraži mi je u dosadašnjem dvoipolgodišnjem mandatu - istaknuo je belomanastirski gradonačelnik Rob, podsjetivši kako je SRC zatvoren ubrzo nakon njegova preuzimanja gradonačelničkog mandata, prije svega zbog katastrofalnog stanja kupališnog dijela kompleksa, neadekvatnog održavanja vode i brojnih drugih sitnica. U gradskoj su upravi, nastavlja Rob, dvojili je li isplativije izvesti parcijalnu obnovu ili kompletnu rekonstrukciju.


- Zaključili smo kako parcijalna obnova ne bi bilo dobro rješenje jer bi već za dvije-tri godine sigurno morali ponovno intervenirati - kaže, objašnjavajući kako je jedan natječaj za rekonstrukciju bazena već bio raspisan, ali je zbog iznosa ponude poništen. Osobno, nastavlja, najviše mu se svidio projekt zatvorenog bazena, ali je riječ o megalomanskom projektu za grad veličine Belog Manastira (i njegov proračun).


- No budućim izgledom SRC-a sigurno će svi biti zadovoljni jer riječ je o modernom kompleksu koji se sastoji od tri bazena, jednog manjeg za plivanje, potom multifunkcionalnog s modernim sadržajima te dječjeg s brojnim atrakcijama. Sličan kompleks u blizini ne postoji, a može se usporediti s, primjerice, dijelom Bizovačkih toplica ili bazena u Šiklošu - objašnjava Rob. Važnim dio cijele priče drži kako će rekonstrukcija kupališnog dijela SRC-a Bazeni biti financirana iz EU fondova (Intervencijski plan - u sklopu obnove Gradskog stadiona), što je dogovoreno nakon lobiranja belomanastirskih gradskih otaca u Ministarstvu regionalnog razvoja. Potrebna je, doduše, još samo službena odluka koordinacijskog odbora, što će biti posljednji korak prije početka radova. Istaknuo je kako će, nakon puštanja u rad kupališnog dijela, biti obnovljen i onaj ugostiteljski, u što će novac biti uloženi iz gradskog i proračuna Osječko-baranjske županije.


- Iskustva s koncesionarima nisu se pokazala dobrim rješenjem. Stoga će upravljanje kupališnim kompleksom biti povjereno nekoj postojećoj ili novoosnovanoj gradskoj tvrtki, a ugostiteljski dio, kada bude pušten u rad, povjerit će se privatniku - podvukao je Rob. Podsjetimo, grad je za rekonstrukciju bazena već bio spreman realizirati kredit kod poslovne banke, za što je dobio sve potrebne suglasnosti.
Znatno viša ponuda pristigla za natječaj ovako se pokazala - sretnim rješenjem, jer porezni obveznici u konačnici neće morati financirati rekonstrukciju ‘‘svojih‘‘ bazena...

Ivica Getto
Svi dosadašnji koncesionari
Iz Projektgradnje plus poručuju kako će učiniti sve da radove završe do početka kupališne sezone, premda je rok za njihovo izvođenje devet mjeseci od uvođenja u posao, što bi trebalo biti do kraja rujna. "Radili smo na izgradnji i rekonstrukciji brojnih kupališnih kompleska, a u ovom trenutku radimo unutarnji i vanjski bazen u Ivanić Gradu. Iskustva imamo, kod nas radi 25 građevinskih i strojarskih inženjera, imamo 250 zaposlenih, od kojih i dio Baranjaca, te betonjare u Slavonskom Brodu i Dardi", istaknuo je Zovko. ‘‘Priča‘‘ oko bazena počela je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su počeli raditi. Poslije mirne reintegracije bazeni su bili otvoreni, ali se na njima kupalo samo jedno ljeto. Potom je potpisan 15-godišnji ugovor o koncesiji s tvrtkom Ranogajec, koja ih je nakon pet godina dala u potkoncesiju osječkom Automaksu, nešto kasnije članu Esseker grupe. Nakon što je ‘‘essekerima‘‘ 2015. godine istekla koncesija, bazenima je upravljala Stanouprava. Vraćeni su Esseker grupi, koja je ‘‘odradila‘‘ sezonu 2016. godine.
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad