Crna kronika
AKCIJA POLICIJE ZA SIGURNIJI PROMET

Pijan jurcao motociklom pa završio u zatvoru na 30 dana, istekla mu i dozvola
Objavljeno 15. listopada, 2019.
VIROVITICA

Tridesettrogodišnji motociklist završio je u zatvoru nakon što su ga virovitički prometni policajci zatekli pijanog u prometu kako jurca kroz mjesto Lozan.

Policajci su utvrdili da 33-godišnjak upravlja motociklom brzinom od 149 kilometara sat, pod utjecajem alkohola od 1,53 promila i s isteklom vozačkom dozvolom, u naseljenom mjestu, gdje je brzina ograničena prometnim znakom na 70 kilometara na sat.

- S obzirom na to da se radi o višestrukom ponavljaču u počinjenju istih i sličnih prometnih prekršaja, koji ima više pravomoćnih presuda zbog istovrsnih prekršaja, muškarac je uhićen, a prekršajni sudac u Virovitici odredio mu je kaznu zatvora od 30 dana, zabranu upravljanja vozilima "B" kategorije od 12 mjeseci i novčanu kaznu od 1000 kuna - doznajemo iz Policijske uprave virovitičko-podravske.

Protekloga vikenda policija je na cijelom hrvatskom teritoriju provela akciju u koju je bio uključen maksimalno raspoloživ broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa, od uređaja za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaja za nadzor brzine, testera za droge nadalje, pri čemu je evidentiran 4271 prometni prekršaj.

U nadzoru prometa aktivnosti policije posebice su bile usmjerene na počinitelje najtežih prekršaja, a zatečena su 32 ponavljača teških prekršaja u prometu, tzv. recidivista, koja su ponovo napravila 33 teška prekršaja. Najviše je bilo prekršaja zbog alkohola - 20, pet vozača vozilo je bez položenog vozačkog ispita, dva pod zabranom, šest ih je vozilo prebrzo itd. Do otrježnjenja zadržano je deset vozača, a protiv deset vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Uz navedene recidiviste, policija je u prometu zatekla 350 vozača koji su imali alkohola u krvi, a najviša izmjerena koncentracija alkohola, 2,99 promila, izmjerena je na području PU brodsko-posavske. Tu su i 1893 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine, a najveće prekoračenje izmjereno je na području PU sisačko-moslavačke – 243 kilometra na sat. Nadalje, 396 osoba nije se vezalo sigurnosnim pojasom, a 218 vozača koristilo se mobitelom u vrijeme vožnje.

Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđeno je na području PU zagrebačke, njih 50, a najmanje na području PU ličko-senjske, samo dva takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 186 prekršaja, a najmanje ih je utvrđeno u PU krapinsko-zagorskoj i PU šibensko-kninskoj, po 32. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 63, a najveći broj nepropisne uporabe mobitela utvrđen je na području PU zagrebačke - 55.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 18 do 24 godina, 95 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promil, što je i najčešće izmjerena koncentracija u ovoj akciji.

Od 11. do 13. listopada na hrvatskim prometnicama dogodilo se 86 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U pet nesreća smrtno je stradalo pet osoba, a jedna je zadobila lakše ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 111 sudionika. Zbog navedenog iz policije najavljuju nastavak akcija usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu.

- Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život - poručuju iz MUP-a.

U Požeško-slavonskoj županiji tijekom akcje utvrđeno je 99 prekršaja, od čega se ističu 62 prebrze vožnje i devet alkoholiziranih vozača.
U Virovitičko-podravskoj županiji od ukupno 186 prekršaja u tri dana vikenda utvrđeno je i 47 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 39 upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 20 nekorištenja sigurnosnog pojasa i 6 nepropisnih korištenja mobitela.

Sandra Lacić
4271

prometni prekršaj zabilježila je policija na hrvatskim cestema u samo tri dana protekloga vikenda
Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike