Novosti
STRUČNJACI

Osvježivači kao legalne droge
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Prestižni stručni časopis Croatian Medical Journal u najnovijem je broju objavio esej čije su autorice osječke znanstvenice i liječnice Marina Bježančević, Katarina Dodig-Ćurković i Ružica Palić Kramarić, a bavi se problemom osvježivača zraka kao droge popularne među mladima o čijoj smo pogubnosti u više navrata pisali i u našem listu. Podsjetimo, štetni sintetički pripravci koji su u Hrvatskoj registrirani kao osvježivači prostora koje pušenjem konzumiraju uglavnom maloljetnici, a mogu se legalno kupiti, uskoro bi mogli biti zabranjeni u svim zemljama članicama EU-a.

Prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra, smatra kako je ovaj esej dio osvješćivanja javnosti o tom velikom problemu.

- Jako mi je drago da se kotrlja to klupko koje nam je godinama bilo problem. Sa zadovoljstvom mogu reći da se smanjuje broj djece koji dolazi u Zavod s ovim problemom. Konkretno, prošle godine kroz naš zavod prošlo ih je 14, a ove godine imali smo samo dva slučaja vezana uz tzv. osvježivače - kaže dr. Dodig-Ćurković, ponosno predstavljajući esej “Osvježivači zraka kao legalne droge” kojim se nastoji osvijestiti ne samo roditelje i adolescente nego i struku o tom problemu.

- Zadovoljna sam jer je prepoznata potreba da se u časopisima koji se bave problematikom struke govori o tome. Cilj nam je bio konačna promjena zakonske legislative da će se ti tzv. osvježivači naći na popisu ilegalnih supstanci, i to na razini cijele Europske unije, što, dakako, uključuje i Hrvatsku - rekla je dr. Ćurković dodajući da su svoj cilj ostvarili u samo godinu i pol otkako su intenzivno krenuli raditi na problemu ove pošasti. Naime, nakon brojnih slučajeva konzumiranja osvježivača, dr. Dodig-Ćurković kaže da je zamijećen veći oprez ne samo kod djece nego i roditelja. Ipak, sve dok na godišnjoj razini ne budu imali ni jednog pacijenta s tim problemom, kaže, takve ilegalne supstance bit će problem i opasnost. M.Mihelić
Najčitanije iz rubrike