Regija
VOZAČI OPREZ

Opasnost: blato i rasuti
kukuruz ugrožavaju živote
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Tijekom prošle godine zbog neosiguranog tereta na vozilima, prema statistici MUP-a, dogodilo se 98 prometnih nesreća
ĐAKOVO - Kao i svake godine slavonske ceste pune su blata i rasutog kukuruza što ugrožava sudionike u prometu.Dolaskom jeseni počeli su intenzivniji radovi na poljoprivrednim površinama, od berbe grožđa, berbe kukuruza, oranja do sjetve te se znatno povećao promet poljoprivrednih vozila kao i teretnih vozila. Kada se uz rasuti teret doda i magla to je kombinacija koja lako može dovesti do tragedije.

Vrlo sklisko
- Vraćali smo se iz smjera Đakova prema Osijeku i ceste su prepune rasutog kukuruza. Opasno je voziti i polako, a kamoli da netko vozi malo brže. Netko bi mogao poginuti - kazala nam je 52-godišnja Osječanka.

Samo tijekom prošle godine zbog neosiguranog tereta na vozilima, prema statistici MUP-a, dogodilo se 98 prometnih nesreća, od čega sedam s ozlijeđenim osobama.

No na rasuti kukuruz ili blato, a nekad i stajsko gnojivo, na cesti već su naletjeli brojni Slavonci i Baranjci. Miješanje zemlje s kišom dovodi do toga da kolnik postaje vrlo klizav i opasan za sigurno odvijanje prometa.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, teret na vozilu mora biti raspoređen i, prema potrebi, osiguran, pričvršćen i pokriven, tako da ne ugrožava sigurnost, ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti, ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom, ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom, ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti, kao i da ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registracijske pločice i druge propisane oznake.

Kazne za one koji se toga ne pridržavaju iznose od 1000 do 2000 kuna, ako su nedostatci utvrđeni tijekom tehničkog pregleda vozila posebnim propisom, a kategorizirani su kao veći. Kazna od dvije do pet tisuća kuna slijedi vozačima kojima su vozila tijekom tehničkog pregleda vozila, posebnim propisom, kategorizirana kao opasna ili ako nemaju posebnu dozvolu za prijevoz ili prijevoz obavljaju suprotno dopuštenju iz dozvole.

Ukloniti s ceste
Zakon kaže i da je vozač dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Ako vozač, vlasnik vozila ili druga osoba ne učine navedeno, to će učiniti pravna ili fizička osoba, obrtnik, kojoj je povjereno održavanje cesta. Vozač je dužan s kolnika ukloniti sve predmete na koje naiđe tijekom vožnje ako time ne ometa sigurnost prometa ili će o tome obavijestiti tijelo nadležno za održavanje cesta ili policiju. Sudionik u prometu koji se ne pridržava navedenih odredbi kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna. Međutim, ako se zakonskih odredbi ne pridržava pravna ili fizička osoba, obrtnik, kazne su od 1500 do 5000 kuna. No ako netko naleti na rasuti teret na cesti ili blato, očekuje ga veća kazna.

- Kod nastanka nesreće, kazna za prekršaj kojim je izazvana prometna nesreća, uvećava se za 1000 kuna ako je riječ o prometnoj nesreći s materijalnom štetom, odnosno za 2000 kuna ako je izazvana nesreća u kojoj ima ozlijeđenih osoba - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika PU osječko-baranjske.

Sjećamo se slučaja kada je zbog stajskog gnojiva rasutog po cesti u Budimcima smrtno stradao 27-godišnjak. Kotači vozila zahvatili su stajsko gnojivo, od čega se automobil zanio, okrenuo i prešao na lijevi trak. Automobil je desnim bočnim dijelom udario u prednji dio kombija. Vozač je poginuo na mjestu, a gnojivo na cesti ostavio je traktorist iz Budimaca. U to vrijeme na južnoj osječkoj obilaznici, u blizini križanja s cestom Josipovac - Čepin, zbog blata na cesti smrtno je stradala suvozačica. Vozačica je naletjela na blato, izgubila kontrolu, prešla na lijevi trak i udarila u kamion koji je dolazio.
Sandra Lacić
MUP: Očistite kotače na vozilima
Iz Ministarstva unutarnjih poslova već niz godina apeliraju na sve vozače koji sudjeluju u prometu poljoprivrednim, ali i svim drugim vozilima kojima se poljoprivredni urod izvozi i prevozi našim cestama, da obvezno prije uključivanja na asfaltirane cestovne površine osiguraju čišćenje svojih vozila od blata na kotačima. Jednako tako, svim ostalim sudionicima u prometu iz MUP-a savjetuju da dobro pripaze ako uoče mjesto gdje traktor ili drugo vozilo izlazi na cestu s blatnjavim gumama, jer je kolnik tada vrlo klizak, te da o uočenim većim onečišćenjima na cesti obavijeste nadležnu policijsku postaju.
Svaki sudionik koji se ne pridržava navedenih odredbi može biti kažnjen kaznom od 1000 kuna
Najčitanije iz rubrike