Osijek
OČUVANJE ZAŠTIĆENIH SPOMENIKA KULTURE

Na redu donjogradska pročelja?
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U Donjem je gradu sedam objekata s titulom pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra

Vezani članci

PROSTRANE KUĆE ZA STANOVANJE I OBRT

Među kulturnom baštinom Donjeg grada prevladava barokna arhitektura

Iz Gradske četvrti Donji grad, najavljuju, pokrenut će inicijativu za obnovu pročelja objekata u tom dijelu grada koji su registrirani kao zaštićena kulturna dobra. I to iz gradske blagajne! Donjograđani ističu, Europska avenija nije jedina lokacija u Osijeku čija su pročelja od velikog značenja za cijeli grad te čiju obnovu treba "pogurati".

"Riječ je o zgradama odnosno kućama koje su važan dio povijesti našeg grada, a u kojima nakon prodaje tzv. društvenih stanova žive ljudi koji ili nisu zainteresirani za investicije ili ih si ne mogu priuštiti. Stoga bismo pokrenuli priču o obnovi tih pročelja, i to iz spomeničke rente, ali i uz potporu Grada Osijeka kada je u pitanju ostatak troškova", kaže Frano Barač, predsjednik Vijeća GČ Donji grad.

Povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije, potvrđuje vrijednost donjogradskih zgrada kao kulturne baštine.

"Na području Donjeg grada desetak je objekata koji predstavljaju zaštićene spomenike kulture. Među njima su, primjerice, kuća Živanović i kuća Kragujević. Njihovi bi vlasnici mogli obnoviti svoja pročelja s pomoću sredstava iz spomeničke rente, ali, jasno, ne u cijelosti. Potrebna je i njihova financijska participacija. Nažalost, to je trenutak u kojemu najčešće priča o obnovi takvih pročelja staje jer su vlasnici uglavnom umirovljenici s malim primanjima koji si ne mogu priuštiti takvo što. To je ujedno i razlog zašto su, unatoč postojanju potpore iz spomeničke rente, primjerice u Europskoj aveniji obnovljene samo tri zgrade, od kojih su dvije bolničke, a samo jedna privatna. U svakom slučaju, ako bi se vlasnici neke od donjogradskih zgrada koje su spomenici kulture odlučili na obnovu pročelja uz korištenje sredstava spomeničke rente, prvi je korak da provjere je li njihova zgrada na popisu zaštićenih spomenika kulture u Osijeku. Ako je objekt na popisu, onda treba konzultirati konzervatore oko procjene, te se potom prijaviti za korištenje sredstava iz spomeničke rente", kaže Grgur Marko Ivanković, uz napomenu kako je Donji grad, mimo pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, zaštićena arheološka zona, ali i posebna urbanistička cjelina u kojoj je potrebna konzultacija konzervatora za uređenje pročelja.

Uvidom u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture dolazimo do podatka kako se na području Osijeka nalazi ukupno 125 građevina koje su klasificirane kao zaštićena kulturna dobra, od kojih je u Donjem gradu sedam objekata koji nose titulu pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra, te jedna kulturno-povijesna cjelina koja se smatra kulturnim dobrom. To su redom: Osječka tvornica koža - tvornica sa zgradom vodotornja i zgradom skladišta kemikalija (Kišpatićeva 2), crkva sv. Marije (Crkvena 34), kuća Kragujević (Gojkovićeva 1), kuća Wlaszak (Trg bana Jelačića 3), zgrada Aksman (Huttlerova 1), zgrada Vjeroispovjedne škole (Gojkovićeva 12), zgrada Živanović (Krstova 20) i bezimeni objekt na adresi Crkvena ulica.

Ivana Solar
Grgur Marko Ivanković

povjesničar umjetnosti

Ako bi se vlasnici neke od donjogradskih zgrada koje su spomenici kulture odlučili na obnovu pročelja, prvi je korak da provjere je li objekt na popisu zaštićenih spomenika kulture.
125

građevina u Osijeku klasificirano je kao zaštićena kulturna dobra u Registru Ministarstva kulture
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike