Mozaik
3. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA U VINKOVCIMA

Najbolji film je “Koja je ovo država”, Mikić najbolji glumac, a Prica glumica
Objavljeno 14. listopada, 2019.

U odličnoj organizaciji Umjetničke agencije ‘‘Asser Savus‘‘ iz Vinkovaca uspješno je završen 3. Filmski festival glumca, koji je ove godine zablistao u punom sjaju, a posjetitelji su mogli vidjeti osam filmova u službenoj konkurenciji te projekcije za djecu.

Prosudbeno povjerenstvo za najbolji film, kao i prijašnjih godina, činile su učenice i učenici vinkovačke Gimnazije M.A.Reljković, pod vodstvom profesorice Marije Tikvić, a bilo je dvojbi između dva filma ‘‘F20‘‘ i ‘‘Koja je ovo država‘‘, no na kraju je pobjednik 3. Filmskog festivala glumca film ‘‘Koja je ovo država‘‘, redatelja Vinka Brešana.

- Izbor je bio težak jer su u uži krug ušla dva izvrsna filma ‘F20‘ i ‘Koja je ovo država‘. Ipak, složili smo se da je film ‘Koja je ovo država‘ najbolji film ovogodišnjeg Filmskog festivala glumca. Redatelj Vinko Brešan daje jasan uvid u psihu ratne generacije, u njihove rane koje ne mogu zacijeliti jer je izostala empatija vladajućih. Iako materijalistički nastrojeno društvo nije novost danas, usredotočenost vladajućih samo na svoju poziciju potaknulo nas je na razmišljanje o pravdi, zahvalnosti, suosjećanju i konačno smrti, pred kojom smo svi jednaki. Početnu scenu generala koji sanja o samoubojstvu te se prepušta rijeci, želeći se pridružiti svojim poginulim vojnicima, ubrzo zamjenjuju humorističke scene koje radnju čine dinamičnom, a gledatelje nužno usredotočenima. Brešan je uspio održati izazvani smijeh, čak do posljednje najtragičnije scene filma. Na kraju svima ostaje upitnik iznad glave, baš onakav kakav je u naslovu filma, ‘Koja je ovo država‘ - objasnila je Elizabeta Matković uime cijelog prosudbenog povjerenstva Gimnazije M.A.Reljković.

Prosudbeno povjerenstvo, u sastavu Marica Vidušić Vrdoljak, Sanja Vejnović i Goran Ribarić, imalo je uistinu težak zadatak - tko će ove godine osvojiti nagrade, i to ‘‘Zlatni Orion‘‘ za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, te ‘‘Srebrni Orion‘‘ za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu. Nagrada za najbolju žensku ulogu ‘‘Zlatni Orion‘‘ dodijeljena je Almi Prici za ulogu Diane Budisavljević u filmu ‘‘Dnevnik Diane Budisavljević‘‘, redateljice Dane Budisavljević.

- Utjelovivši, nažalost do danas nepoznatu hrvatsku herionu iz Drugog svjetskog rata, Alma Prica uvodi nas u priču i događaje koji ne smiju biti zaboravljeni. Suptilnim i složenim pristupom glumica vješto utjelovljuje jako važnu povijesnu osobu - obrazložilo je povjerenstvo.

Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu ‘‘Zlatni Orion‘‘ dodijeljena je osječkom glumcu Krešimiru Mikiću za ulogu ministra Kelave u filmu ‘‘Koja je ovo država‘‘, redatelja Vinka Brešana.

- Satiričnost scenarija Mate Matišića, Krešimir Mikić oživljava nevjerojatnom ozbiljnošću te time vješto balansira komičnost i dramatičnost svog lika situacije. Gotovo neprimjetnim pokretima tijela i mimikom lica oživljava svoj lik i čini realnim možda i ne tako nerealni apsurd - stoji u objašnjenju odluke prosudbenog povjerenstva.

Nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu ‘‘Srebrni Orion‘‘ dodijeljena je Snježani Sinovčić-Šiškov za ulogu tetke u filmu ‘‘Sam Samcat‘‘, redatelja Bobe Jelčića.

- Snježana Sinovčić-Šiškov vrlo naturalistički uvjerljivo portretira lik te svojom nenametljivom i preciznom postavkom uloge dodaje na vrijednosti samog filma - objasnilo je prosudbeno povjerenstvo.

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu ‘‘Srebrni Orion‘‘ dodijeljena je glumcu Nikši Butijeru za ulogu generala u filmu ‘‘Koja je ovo država‘‘, redatelja Vinka Brešana.

- Nikša Butijer osjećajno, ali i humoristično dočarava lik generala na rubu samoubojstva. Niz nevjerojatnih događaja Butijer uvjerljivo oslikava i, unatoč žanru, realistično približava gledatelju lik umirovljenog generala - pojasnilo je svoju odluku prosudbeno povjerenstvo.

Dobitnici nagrada nisu bili na dodjeli u Vinkovcima te su se posjetiteljima vinkovačkog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ obratili videoporukom te zahvalili na nagradama. Ovogodišnji 3. Filmski festival glumca prigodnim riječima zatvorila Jasna Garvanović, v. d. pročelnica Upravnog odjela za kulturu grada Vinkovaca, a svečanosti zatvaranja nazočila je Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije.

Mario Kokaj
Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Snježana Sinovčić-Šiškov i Nikša Butijer
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike