Kultura
MLADI POVJESNIČAR UMJETNOSTI I FOTOGRAF

Nagrada "Marina Viculin" Deniju Horvatiću
Objavljeno 13. listopada, 2019.
Galerija Kranjčar će u subotu ugostila festival fotografije Organ vida, u okviru kojeg se dodijelila nagrada Marina Viculin. Ovogodišnji laureat je mladi povjesničar umjetnosti, i strastveni fotograf Deni Horvatić.


‘U ovom projektu, koji sam započeo prošle godine, ukratko me zanimalo skeniranje velikih površina. Nakon nekoliko proba uvidio sam u kojem smjeru želim nastaviti istraživanje te me potom zainteresiralo zajedničko kreiranje priče sa gledateljem kojem je ponuđen samo dio informacije. Pri tome mislim na dio ljudskog tijela, dio objekta, dio predmeta koji je vidljiv samo ukoliko on dodiruje odabranu ‘skeniranu‘ površinu.‘ izjavio je Horvatić.


Fotografska udruga Organ Vida je nagradu Marina Viculin pokrenula 2017. godine u spomen na prerano preminulu povjesničarku umjetnosti, Marinu Viculin. Viculin je obnašala funkciju ravnateljice Klovićevih dvora, a osoba je koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje u okviru festivala fotografije Organa vida. Nagrada ima za cilj unapređenje razvoja umjetnika i poticaj u njihovom budućem djelovanju.


Nagrada Marina Viculin godišnje se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Nagrada Marina Viculin prva je nagrada takvog tipa u Republici Hrvatskoj i dodjeljuje se temeljem natječaja koji je otvoren za pojedince ili kolektive, umjetnike/ce koji se izražavaju u mediju fotografije. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike