Učionica
U OKVIRU PROJEKTA EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU ODRŽANA RADIONICA SCIENCE COMMUNICATION

Osječki znanstvenici i istraživači učili kako komunicirati i popularizirati svoje znanstvene projekte i radove
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U okviru projekta Europska noć istraživača 2019. British je Council, u suradnji sa sveučilištima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci, od 10. do 20. rujna 2019. organizirao ukupno četiri dvodnevne interaktivne radionice (u svakome gradu po jednu) na temu komunikacije i popularizacije znanosti koje su u prvom redu bile namijenjene mladim istraživačima i znanstvenicima, osobito onima koji su sudjelovali u aktivnostima Europske noći istraživača.

Radionice pod nazivom Science Communication imale su primaran cilj osigurati što bolju pripremljenost sudionika Europske noći istraživača za provedbu projekta i predstavljanje znanosti mladima i široj javnosti. Radionice je na engleskom jeziku vodio Malcolm Love, ugledni britanski komunikacijski trener, dugogodišnji novinar i predavač znanstvene komunikacije na
University of West England (Bristol) te voditelj sličnih radionica u Velikoj Britaniji i inozemstvu.

Osječka radionica Science Communication, koja je 10. i 11. rujna 2019. održana u prostorijama Rektorata, okupila je znanstvenike i istraživače sa Sveučilišta u Osijeku te nekoliko sveučilišnih sastavnica – Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku, Filozofskoga fakulteta Osijek i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Kombinacijom teorijskih postavki te praktičnih savjeta i vježbi polaznici su, s voditeljem, tijekom dva dana obradili navedene teme i područja: Učinkovito korištenje govora tijela; Vježbe govora tijela; Pripremanje poruke – umjetnost pričanja priča; Vježbe pričanja priča; Savjeti vrhunskih govornika; Upotreba i zloupotreba PowerPoint prezentacija; Nositi se s tremom prije nastupa; Moć improvizacije; Društveni angažman znanstvenika – važnost i vrste aktivnosti te Znanstvenici i mediji. Svi polaznici osječke, ali i kasnijih radionica u Zagrebu, Splitu i Rijeci, dobili su službene certifikate o završenoj edukaciji, a svi su se složili kako im je bilo iznimno korisna za buduću komunikaciju i popularizaciju njihova znanstvenoga i istraživačkoga djelovanja.
Tomislav Levak
FameLab – Laboratorij slave

Malcolm Love glavni je trener za FameLab i FameLab International gdje vodi majstorske tečajeve iz javnih komunikacija. FameLab natjecanje je koje potiče i trenira znanstvenike da budu bolji komunikatori. Natjecanje je nastalo na festivalu znanosti u Cheltenhamu i sada se (kroz aktivnosti British Councila) proširilo i na ostale zemlje i organizacije širom svijeta. Nekoliko je godina FameLab, pod nazivom Laboratorij slave, bio organiziran i na Sveučilištu u Osijeku, u okviru programa Festivala znanosti u travnju.
Možda ste propustili...