Učionica
PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA VINOGRADARSKO-VINARSKOM POKUŠALIŠTU MANDIĆEVAC

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“
Objavljeno 14. listopada, 2019.
U sklopu predaktivnosti Europske noći istraživača 2019. na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Mandićevac Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, kao dio aktivnosti projekta „Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night“, dana 17. svibnja 2019. organiziran je događaj kao dio tematskoga paketa „Strossmayer days“.

Sudionike je događaja na početku pozdravio prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a potom je predavanje pod nazivom „Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerovog djelovanja“ održao izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević, prodekan za razvoj pokušališta i transfer tehnologija FAZOS-a. Josip Juraj Strossmayer dao je osobito važan doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva na području Slavonije. Strossmayer je u Musiću i Trnavi dao podignuti nove podrume i vinograde koristeći se pritom nekim od najsuvremenijih agro i ampelotehničkih mjerama toga doba. Proširuje postojeći podrum u Mandićevcu i uvodi novi sortiment što uz optimalne agroekološke uvjete za uzgoj vinove loze rezultira visokocijenjenim vinima. Na tragu toga Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek 2013. zasniva eksperimentalno-demonstracijski vinograd u sklopu svojega vinogradarsko-vinarskog pokušališta u Mandićevcu. Vinograd je smješten na jugoistočnim obroncima Krndije i pruža pogled na najljepše krajobrazne slike đakovačkoga ravnjaka oplemenjene građevinskim remek-djelom Josipa Jurja Strossmayera – Katedralom svetog Petra u Đakovu. Pokušalište Mandićevac daje jedinstvenu mogućnost stjecanja praktičnih znanja i vještina studentima budući da se terenska nastava i stručna praksa odvijaju u vinogradu i podrumu. Osim toga, ono je i lokacija budućega Znanstveno-istraživačkoga centra za vinovu lozu i vino Mandićevac čiji se početak gradnje uskoro očekuje.

Po završetku predavanja organiziran je koncert muških pjevačkih skupina Drenjanci (Drenje), Šokci (Osijek), Bećarine (Đakovo), Paorija (Tordinci) i Strossmayer (Strizivojna).
Daniel HAMAN
Možda ste propustili...

UVODNE AKTIVNOSTI U NOVOJ AKADEMSKOJ GODINI NA EKONOMSKOM FAKULTETU

Dan brucoša pretvoren u Tjedan brucoša na EFOS-u

DOC. DR. SC. ANA KURTOVIĆ, ODSJEK ZA PSIHOLOGIJU FILOZOFSKOGA FAKULTETA OSIJEK:

„Za prilagodbu na studij i uspjeh na studiju važniji su psihološki čimbenici nego intelektualni”

AKTIVNOSTI NA DOKTORSKOM STUDIJU MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

Na petim Danima doktoranada javno prikazivali rezultate svojih istraživanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana