Učionica
LJETNA ŠKOLA INFORMACIJSKIH ZNANOSTI

ESSIS 2019 okupio 24 studenta iz šest europskih zemalja
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Od 1. do 6. rujna 2019. na Filozofskom fakultetu Osijek održala se treća po redu Ljetna škola informacijskih znanosti 2019. (ESSIS 2019 – European Summer School on Information Science 2019).

Ovogodišnja je Europska ljetna škola informacijskih znanosti u Osijeku nastavak ljetnih škola informacijskih znanosti održanih 2017. u Katlenburgu u Njemačkoj i 2018. u Grazu u Austriji. Ljetne škole informacijskih znanosti organizirane su pod pokroviteljstvom programa Europske unije ERASMUS +, a u sklopu projekta European Information Science Education: Encouraging mobility and learning outcomes harmonization (EINFOSE) čija je koordinatorica prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić. Na institucijskoj je razini glavni koordinator projekta Filozofski fakultet Osijek uz još sedam međunarodnih partnerskih sveučilišta. Glavni je cilj projekta istražiti i otkriti razlike po pitanju uvjeta za upis na studij i ishoda učenja u području informacijske znanosti (IS) na različitim europskim sveučilištima koje utječu na akademsku mobilnost i postupak priznavanja ishoda učenja, odnosno ECTS bodovnog sustava na europskoj razini.

Na ovogodišnjem ESSIS-u sudjelovala su 24 studenta iz Italije, Španjolske, Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Zanimljiva je predavanja održalo šest pozvanih stranih predavača. Redoviti profesor Thomas Mandl sa Sveučilišta u Hildesheimu iz Njemačke održao je predavanje o sustavima za pretraživanje informacija i organizaciji informacija. Izvanredna profesorica Anna Gruzova sa St. Petersburg State University of Culture iz Rusije održala je predavanje na temu „Human information interaction and information barriers“. Redoviti profesor Mario Pérez-Montoro sa Sveučilišta u Barceloni, Španjolska, održao je predavanje naslovljeno „Information visualization – storytelling with dana“. Profesorica Simona Turbanti sa Sveučilišta u Pisi (Italija) predavala je na temu altmetrije, a profesor Vittore Casarosa s istoga sveučilišta govorio je o značajkama semantičkog weba. Predavanje naslovljeno „Epistemic Disruption and Postdigital Condition: How LIS Fits In?“ održao je izvanredni profesor Mario Hibert sa Sveučilišta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina).

Uz inozemne predavače okupljenima su predavanja održali i profesori s Odsjeka za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Osijek: izv. prof. dr. sc. Boris Badurina, doc. dr. sc. Anita Papić, doc. dr. sc. Milijana Mičunović, doc. dr. sc. Kristina Feldvari, doc. dr. sc. Snježana Stanarević Katavić i doc. dr. sc. Tomislav Jakopec te dva predavača iz poslovnoga sektora Osijek Software Cityja, Mihael Tomić iz tvrtke Mono d.o.o. i Luka Horvat iz tvrtke Toptal, LLC. Njihova su predavanja pokrila široko područje – od Python programskog jezika i problematike korisničkih sučelja preko društvenog inženjeringa u informacijskim znanostima do informacijskoga pretraživanja, znanstvenoga istraživanja u informacijskim znanostima te pitanja scientometrije i informetrije.

Tijekom petodnevnoga intenzivnog znanstveno-stručnog programa ESSIS-a 2019 sudionici su imali priliku sudjelovati i u bogatom programu društvenih aktivnosti. Sudionici su tako obišli grad Osijek i njegove znamenitosti uz stručno vodstvo na engleskom jeziku, posjetili su Muzej Slavonije i Muzej školjaka i vodenog svijeta Osijek, a organiziran je bio i stručni posjet poznatoj uspješnoj osječkoj IT tvrtki Inchoo. Sudionicima Ljetne škole posebice su se svidjela dva izleta, onaj u Park prirode Kopački rit i u Muzej vučedolske kulture.
Anita PAPIĆ
Organizatori i pokrovitelji konferencije

Organizator konferencije ESSIS 2019 bio je Odsjek za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta Osijek u suorganizaciji sa Sveučilištem u Grazu, Sveučilištem u Hildesheimu, Sveučilištem Hacettepe iz Ankare, Sveučilištem u Barceloni te Sveučilištem u Pisi. ESSIS 2019 održan je pod pokroviteljstvom Association for Computing Machinery (ACM) Special Interest Group on Information Retrieval (SIGIR).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike