Učionica
DRUGI PO REDU FESTIVAL MLADOGA TEATRA OSJEČKE AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU ODRŽAN U BALAMA

Predstave i radionice o glumačkoj osobnosti okupile brojne sudionike s triju kontinenata
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku nastavila je ove godine s aktivnostima i projektima izvan Osijeka i šire regije, a od 12. do 20. rujna 2019. u Balama je, u Istarskoj županiji, realizirala drugi po redu Festival mladoga teatra.

Festival je održan uz potporu Općine Bale, tvrtke Mon Perin i Zajednice Talijana te je u devet dana okupio sudionike iz više zemalja s čak triju kontinenata – Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Tema je festivala bila „Osobnost“ što su polaznici radionica i sudionici drugih aktivnosti iskoristili kao motive za svoje izvedbe, ugrabivši prigodu za osobni razvitak. Bale su odnedavno postale službena nastavna baza osječke Akademije čime se najavljuje nastavak pojačane dinamike suradnje s tim istarskim gradićem. Ranije ove godine, podsjetimo, Akademija je u partnerstvu s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek organizirala interdisciplinarnu radionicu na temu prezentacije kulturne baštine u digitalnom okruženju te producirala operu „Čarobna frula“ na utvrdi San Benedetto nadomak Bala.

U festivalskom, odnosno produkcijskom dijelu, održavanom na mnogim lokacijama – unutar dvorca Bembo, na trgu ispred dvorca te u austrijskoj utvrdi Fort Forno nedaleko kampa Mon Perin – publika je mogla uživati u lutkarskoj monodrami „Ilonka“ iz rumunjskoga Cluja, igranoj na mađarskom jeziku te u izvedbi monodrame „Je li ribe spavaju“ Kazališnoga epicentra. Nedugo nakon praizvedbe u matičnom Freiburgu posjetitelji i stanovnici Bala te sudionici Festivala pogledali su dvije izvedbe drame „Casanova“ Freiburger Schauspielschule pod mentorstvom Grete Linz. Gosti iz Freiburga i inače su dobri partneri AUKOS-a koji često sudjeluju u realizaciji festivala Dioniz. Predstava je odigrana dvije večeri zaredom, prvo na njemačkom, a potom na engleskom jeziku, u ambijentu utvrde Fort Forno.

Dvije izvedbe, ali u istoj večeri u prizemlju dvorca Bembo, imala je i diplomska predstava „Kako sam ubila svoju majku“, u režiji i pod mentorstvom prof. dr. art. Roberta Raponje, kojom je svoje glumačko obrazovanje na Akademiji zaključila Lovorka Trdin. U dijelu otvorenom za javnost publika je mogla vidjeti i kraće izvedbe studenata glume prema vlastitom izboru, pri čemu se moglo svjedočiti njihovim različitim stilovima i glumačkim osobnostima. Nije manjkalo ni drugih sadržaja – koncert je održao zagrebački jazz-bend Gungula, a osječka je tvrtka Culex organizirala virtualnu borbu umjetnika s nizom atraktivnih i dinamičnih slikarskih duela u 3D svijetu, pri čemu je publika sudjelovala i kao žiri. Posljednjega dana festivala predstavljena je i knjiga „Pisma studentima“ Roberta Raponje, o kojoj je govorila prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije.
Igor MAVRIN
Stotinjak sati radionica – od osobnosti i menadžmenta do nutricionističkoga savjetovanja

Oko stotinu sati različitih radionica na temu osobnosti, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih po sadržaju te heterogenih po strukturi polaznika, održano je za vrijeme festivala. Osim o suzuky metodi u suvremenoj scenskoj praksi, kostimografiji i umijeću govorenja, polaznici su predstavljanje svoje osobnosti mogli trenirati i na radionicama na temu umjetničke glumačke osobnosti te menadžerske osobnosti i javnoga nastupa. Tijekom festivala održavano je i nutricionističko savjetovanje pod vodstvom stručnjaka s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, u okviru kojega su polaznici mogli doznati više o prehrani po mjeri.
Konferencija o azijskom i europskom kazalištu za djecu i mlade

Kakvi su trendovi te kakve su sličnosti i razlike kao i izazovi pred kazalištima za djecu i mlade u Europi i Aziji, moglo se čuti na konferencijskom dijelu Festivala, a u organizaciji Hrvatskoga centra Unima, Assiteja i Kazališnoga epicentra, s primjerima iz prakse u Kini, Južnoj Koreji, Azerbajdžanu, Japanu i Hrvatskoj. Pri tome je osječka Akademija ponovno bila posrednik između umjetničke teorije, znanosti i prakse. Pred organizatorima Festivala sada je zadatak osmišljavanja koncepta i priprema za sljedeće izdanje, planirano za iduću godinu, naravno u Balama.
Možda ste propustili...