Sport
NAKON SPLITA VATRENI IGRAJU U CARDIFFU

Dalić: Idemo u Cardiff po pobjedu jer se to od nas očekuje
Objavljeno 12. listopada, 2019.

Uvjerljiva pobjeda nad Mađarskom u Splitu (3:0) širom je otvorila Hrvatskoj vrata plasmana na Euro 2020. Iako je naša reprezentacija jednom nogom praktično već unutra, posao treba profesionalno obaviti do kraja.

Za to ćemo imati priliku već u nedjelju navečer u Cardiffu protiv Walesa. Pobijedi li Hrvatska u toj utakmici, plasman na europsku smotru bit će i matematički potvrđen. Ako se to ne dogodi, naša reprezentacija ima još jednu priliku, kada će u posljednjem kolu kvalifikacija ugostiti Slovačku u Rijeci.

Emocije rade sto na sat
Nema dvojbe kako Hrvatska ima sve što je potrebno za slavlje u Cardiffu, ali je pitanje u kakvom ćemo stanju tamo doći. Nastup na Poljudu s navijačima na tribinama nakon osam godina bio je golemo emocionalno pražnjenje za naše reprezentativce. Nema dvojbe kako su se na tom planu potrošili više nego na tjelesnom, jer su Mađare "riješili" već nakon 45 minuta, pa je nakon sat vremena utakmice izbornik Zlatko Dalić s travnjaka već mogao povlačiti svoje najjače adute, poput Modrića, Rakitića i Perišića.

- Važne smo bodove osvojili protiv Mađara. Atmosfera na Poljudu bila je sjajna, čak se usudim reći kako u povijesti našeg nogometa nije odigrana utakmica u kvalitetnijem ambijentu. Ni jedne baklje, ni jednog ružnog povika, sve je bilo na vrhunskoj razini. Taj je susret bio samo novi dokaz kako je Hrvatska najjača kada je jedinstvena te kada postoji sinergija igrača i publike. Sve nas je to naježilo, igrali smo u transu od prve minute. I zato hvala Splitu, Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj. Što se same utakmice tiče, malo smo zastali u nastavku susreta, ali nisam se brinuo. Odlična je stvar što sam dobio priliku bar malo odmoriti naše najvažnije igrače. Dobro će nam to doći uoči gostovanja u Cardiffu - rekao je Zlatko Dalić, izbornik reprezentacije Hrvatske.

Vatreni su jednostavno iskoristili uplašenost i impresioniranost mađarske reprezentacije, koja se u početku nije mogla nositi s poljudskim grotlom i presingom koji je joj je nametnula Hrvatska. I zato je sve oko pitanja konačnog pobjednika brzo bilo gotovo. Izbornik Zlatko Dalić donio je neke odlične odluke. Dvojio je treba li igrati Ante Rebić, koji nije imao previše nastupa u Milanu, treba li odmah u vatru gurnuti Ivana Rakitića, koji je preskočio rujanske akcije, a u Barceloni igra na kapaljku. Obojica su počela i opravdala povjerenje. Rebić je "razvalio" Mađare, a Rakitić uobičajeno držao konce na sredini terena.

- Odlučio sam se dati priliku iskusnim igračima. Ponekad treba "čuvati kuću" jer reprezentacija nije klub i u njoj postoje drukčija pravila. Srećom, pogodio sam s izborom. Rebić je bio jedan od najboljih na terenu, a Rakitić je bio standardno pouzdan. Bit će vremena za Vlašića i Brekala u budućnosti, jer oni su naša nova pokretačka snaga, ali sada prednost imaju naši senatori - kaže hrvatski izbornik.

U Cardiff po Euro
Mađarska mora brzo u arhiv jer već u nedjelju u Cardiffu čeka Wales. Nakon rujanskog kvalifikacijskog turnusa, u kojem naša reprezentacije nije bila sposobna odigrati dvije utakmice na visokoj razini u razmaku od samo tri dana, postavlja se pitanje kako ćemo izgledati protiv Walesa.

- Nije lako igrati dva teška susreta u razmaku od samo tri dana. Velik je to napor, a onda se klubovi pitaju zašto dolazi do ozljeda. Rekao sam kako u Azerbajdžanu nisam bio pravi jer sam trebao osvježiti momčad. Ovaj put mi se takav propust neće dogoditi. Razgovarat ću s igračima, vidjeti u kakvom su stanju i odlučiti. Promijena u momčadi sigurno će biti, a s obzirom na to da smo utakmicu protiv Mađarske riješili vrlo rano, vjerujem kako su igrači nešto snage sačuvali i za nastup u Cardiffu - kaže Dalić.

U prošlosti smo prečesto sami sebi komplicirali život u kvalifikacijama, posebno kada bismo došli u dobitnu situaciju. Odmah bi stiglo opuštanje i, naravno, kazna. Takav si luksuz u Cardiffu ne smijemo dopustiti ni pod razno. Već na Otoku možemo osigurati Euro i to je prilika koju se mora pokušati iskoristiti. Naš je adut što je ova generacija igrača najbolje utakmice odigrala kada je imala najveći pritisak.

- Idemo u Cardiff po pobjedu koja bi nam osigurala plasman na Euro. To se od nas očekuje. Rekao sam na početku kvalifikacija kako će nam biti potrebno 15 bodova za odlazak na Euro. Sada smo dva boda od ostvarenja tog cilja i treba nam još samo jedna pobjeda iz preostala dva susreta, s Velšanima i Slovacima. Po nju idemo u Wales - odlučno je poručio Zlatko Dalić.

Sad se već može razmišljati i o dubljim stvarima kada je u pitanju plasman na Euro. Nije ga dovoljno samo izboriti, Hrvatska treba težiti biti prva u skupini i osigurati si status nositelja na ždrijebu skupina za Europsko prvenstvo 2020. I zato bi bilo poželjno, ako ikako bude bilo moguće, pobijediti u oba preostala susreta i autoritativno izboriti plasman na završni turnir Eura.

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
DOSADAŠNJI SUSRETI
Hrvatska i Wales dosad su se sastajali pet puta i još nikada nismo izgubili od njega. Istina, sve su to bile teške i tvrde utakmice, ali Hrvatska je u četiri navrata izlazila kao pobjednik, a jedna je utakmica, ona prva u nizu, završila bez pobjednika (1:1), a odigrana je u Varaždinu. Velšani su, inače, reprezentacija koja je najčešće gostovala u osječkom Gradskom vrtu. Triput su dolazili u grad na Dravi i sva tri puta iz njega odlazili pognute glave. Jednom, 2010., u prijateljskoj utakmici (2:0) te dvaput u službenim susretima 2012. u kvalifikacijama za SP, također je bilo 2:0, i na kraju ljetos u aktualnim kvalifikacijama, kada je Hrvatska slavila sa 2:1. Zanimljivo, u Walesu smo gostovali samo jednom. Bio je to također kvalifikacijski susret za SP u Brazilu 2014. U njemu smo doslovce iščupali pobjedu (2:1) nakon što su Velšani poveli.
Zlatko Dalić

izbornik reprezentacije Hrvatske

- Nakon SP-a u Rusiji zacrtao sam si dvije misije. Vratiti hrvatsku reprezentaciju u Split i izboriti plasman na Euro 2020. Prvi dio mi se ostvario, nadam se kako će se isto dogoditi i s ostatkom onog što sam si zacrtao.
Bruno Petković

dvostruki strijelac protiv Mađara

- Moji potezi ne bi trebali biti za pljesak publike, nego na korist momčadi. Nitko nije uspio zabijati pogotke na atraktivan način ako nije probao. Treći pogodak? Nisam htio uštopati loptu, htio sam se snaći bilo kako i uspjelo mi je.
Najčitanije iz rubrike