Novosti
NAKON PRVA DVA DANA BLOKADE ŠKOLA

Sindikati zadovoljni odazivom, najavili štrajk u pet županija
Objavljeno 11. listopada, 2019.
U ponedjeljak neće biti nastave u školama u Krapinskoj, Zagrebačkoj, Bjelovarskoj, Virovitičkoj i Koprivničkoj županiji

Zbog štrajka prosvjetara koji traže rast koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, čime bi postigli željeni rast plaća svih zaposlenika u obrazovanju, u četvrtak nisu radile sve hrvatske škole, a u petak se štrajkalo u četiri županije (Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj). Školski sindikati objavili su u petak u podne dosadašnje rezultate štrajka kojima su, tvrde, zadovoljni. Najavili su i koje škole neće raditi u ponedjeljak. Ovaj put nastave neće biti u pet županija, a djelomično je modificiran i model cirkularnog štrajka.



Novi raspored

- Kompletno će u štrajku u ponedjeljak, 14. listopada, biti Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Koprivničko-križevačka županija - najavio je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare u Zagrebu. Dodao je da će sljedeći ponedjeljak potom najaviti štrajk za idući dan ili za nekoliko dana. S obzirom na to da je već u javnost procurio raspored štrajka po županijama, Mihalinec je poručio da te papire treba zanemariti - jer će sindikati objaviti novi raspored u ponedjeljak u podne.


Vodeći se pokazateljima od prva dva dana štrajka, poručio je: "Očekujemo da će odaziv na štrajk biti još veći. Naime, mnogi će se vratiti sa službenih putovanja i Dana strukovnih nastavnika gdje je trenutno nekoliko stotina nastavnika." Kazao je da je to važno, jer u odazivu na štrajk "ne možemo brojiti one koji su na bolovanju, na stručnim usavršavanjima, službenim putovanjima i isplaniranim ekskurzijama, kao i one zaposlenike koji rade u dvije ili više škola."


- Prvi dan, u četvrtak, u štrajku je bilo 84,94 posto zaposlenih u srednjim školama. Drugi dan, u petak, u štrajku je odaziv nešto veći (88,17 posto) u četiri županije - istaknuo je Mihalinec. Odazivom u osnovnim školama zadovoljna je i Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.


- Završni postotak zaposlenika u štrajku u osnovnim školama za četvrtak iznosi 85,37 posto. A u petak se odazvalo 89,65 posto zaposlenika osnovnih škola u četiri županije. To potvrđuje da su zaposlenici u obrazovanju spremni boriti se za dostojanstvo, za svoj položaj i za bolje obrazovanje. Zajedništvo je ono na što smo uvijek pozivali, a upravo su ovi podatci rezultat zajedništva u sustavu obrazovanja - kazala je Šprem napominjući kako se u štrajk uz učitelje uključio i velik broj nenastavnog osoblja poput tajnika i računovođa. Precizirala je podatke prema županijama u drugom štrajkaškom danu.


Najveći odaziv zabilježen je u Splitskoj županiji (99 posto), zatim Međimurskoj (97,2 posto), Varaždinskoj (83,51 posto) pa u Dubrovačkoj (79 posto) - što je ukupno gledano odaziv od gotovo 90 posto. Podatci vezani uz prvi dan štrajka razlikuju se od podataka koje je u četvrtak navečer objavilo Ministarstvo obrazovanja, ali i manjinski sindikat Preporod, u petak, nešto prije konferenciju koju su sazvali SHU i NSZSŠ. Postotci odaziva prema Preporodu i Ministarstvu su manji.
Različite brojke


- Sve što čujete iz toga sindikata, to je kao da čujete od Vlade, ne samo danas, već i inače. Sva retorika je ista ili slična. Što se tiče neslaganja podataka s onima Ministarstva, njihove su brojke uvijek 20 posto manje od naših - kazao je Mihalinec odgovarajući na novinarske upite. Šprem je žestoko kritizirala premijerovu izjavu da je štrajk opstrukcija i da su plaće prosvjetarima već povećane za 11 posto u mandatu ove vlade. Sindikati su Vladu ponovno pozvali na dijalog i rješavanje konflikta.


Jasenka Pejaković
PRILIKA ZA ISPRAVLJANJE POGREŠKE
Odgovarajući na novinarski upit o izjavi premijera Andreja Plenkovića "da su zahtjevi sindikata isfabricirani, apsurdni i nepotrebni", Branimir Mihalinec kaže kako rješenja ima, da je štrajk zakonit i da se konflikt mogao izbjeći. "Horizontalno i linearno povećanje ne rješava problem, a koji nije stvorila samo ova vlada. Stvorio ga je SDP još 2013. godine kada su poremetili sve koeficijente unutar javnih službi. Sada HDZ i Plenkovićeva vlada imaju priliku pokazati da znaju ispraviti pogrešku svojih prethodnika pa neka to i učine", poručio je Branimir Mihalinec.
NASTAVITI DIJALOG
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak u povodu štrajka u hrvatskim osnovnim i srednjim školama da se dijalog mora nastaviti jer "ne možemo riskirati da škole ne rade, kao što ne možemo riskirati da poruka učiteljima i nastavnicima bude pogrešna."

Veće plaće

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da je nacionalni interes prvoga reda radikalno povećanje plaća u javnim službama te procijenio da je za to u državnom proračunu raspoloživo četiri milijarde i 700 milijuna kuna. Naša djeca odlaze iz ove zemlje. U toj situaciji sve dogme o financijskoj konsolidaciji, javnom dugu i deficitu trebaju biti stavljene u drugi plan, izjavio je Ribić. H

Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika