Novosti
VUKOVARSKI GRADONAČELNIK O RATNIM ZLOČINIMA

Penava traži rezultate i prijeti izlaskom iz HDZ-a
Objavljeno 12. listopada, 2019.
“HDZ ne može utjecati na rad institucija”, poručio mu je premijer Plenković

Volio bih da nismo imali prosvjed prošle godine i da danas ne komuniciramo ovako tešku problematiku, dapače, sramota me što je moramo komunicirati i ne mogu vjerovati u kako bolesnom društvu živimo, izjavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na konferenciji za novinare održanoj u petak u povodu godišnjice organiziranja prosvjeda zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Rekao je kako je njegov osobni stav da drugi prosvjed ne bi imao smisla, jer rezultata nema.

"Nismo vidjeli u ovih godinu dana ni jednu ruku dignutu u Saboru u ovo ime, ni jednu javnu raspravu. Prosvjed više ne bi mogao biti miran, nego bi morao imati energiju koja donosi promjenu, što znači da i ruši. Smatrao sam kako postoje pametniji i mudriji putevi kako doći do rezultata. Pokušat ću na miran način to ostvariti kroz stranku kojoj pripadam, a ako i dalje sve bude na tragu sramotne šutnje, zahvalit ću se na suradnji i svoj put pronaći - Bog dragi će reći kako i gdje - ali dosljedan vrijednostima i ljudima s kojima dijelim sudbinu i svakodnevicu", naglasio je i ponovio kako su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege te ako HDZ ima problem s procesuiranjem ratnih zločina, onda ima problem sam sa sobom.

Naveo je kako su od prosvjeda do danas dobili tišinu, muk i šutnju.

"Dobili smo izjave da gledamo svoja posla i bavimo se lokalnom, a ne nacionalnom politikom te meni omrznutu floskulu ‘neka institucije rade svoj posao‘. Za vas koji ste bili s druge strane i uvijek su vam vrata i ruke bili širom otvoreni, i dalje su otvoreni, nikada neće biti dobar trenutak ni pravo vrijeme zato što sebe stavljate na prvo mjesto, u središte svemira, iznad temeljnih vrijednosti Ustava, života i sudbina malih ljudi koji su utkani u temelje države. Drugim riječima, ovdje ste zbog sebe i svoje karijere, a mi smo za hrvatske institucije samo velika smetnja", naglasio je Penava, uz zaključak kako će se to morati promijeniti i vrijeme će pokazati kojim će se načinima i metodama koristiti.

Rekao je kako su prosvjedom pokazali da Hrvatska sustavno zanemaruje temeljne ljudske i vrijednosti Domovinskog rata, vlastiti Ustav i zakone te kako se na okrutan način 28 godina zanemaruju temeljna ljudska prava stradalnika. Ocijenio je kako u studenome, mjesecu u kojemu se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara ‘91., "svjedočimo izrazito teškoj atmosferi, no nikada nije bilo incidenata".

"Uvijek se postavlja pitanje hoće li stradalnici prosvjedovati. Ne da imaju pravo i da bi trebali, nego im sramotni rezultati daju za pravo da vrište na sav glas i prevrnu cijelu državu naopačke. Mi Vukovarci i svi stradalnici Domovinskoga rata neshvatljivo smo tolerantni, jednako kako je neshvatljiv odnos institucija prema nama", istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković je, komentirajući istup vukovarskog gradonačelnika na konferenciji za novinare u petak poslijepodne, rekao kako nije "primijetio da će Ivan Penava izići iz HDZ-a". Napomenuo je da HDZ ne može utjecati na rad institucija te podsjetio na najnoviju vijest o pokretanju postupka zbog ratnih zločina u Vukovaru protiv četiri osobe. Dodao je kako se u mandatu ove vlade vidi dodatni angažman oko tog pitanja te naglasio kako je on Penavi više puta pomagao u kampanji.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

Najčitanije iz rubrike