Osijek
PROJEKTI UDRUGE PLANTAŽA

MOSS i Papergirl za školarce i Osječane
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Mobilna solarna stanica nova je osječka atrakcija, koju će brojnim školarcima i sugrađanima predstaviti udruga PLANTaža. Poznatija pod akronimom MOSS, ta će solarna stanica imati prije svega edukativnu svrhu, a uskoro će se na jedan dan pojaviti u osječkim osnovnim školama - OŠ "Tin Ujević", OŠ "Antun Mihanović", OŠ Jagode Truhelke i OŠ Mladost, gdje će učenike 6. i 7. razreda zainteresirati za čistu, solarnu energiju.

- Želimo učenike uputiti na mogućnost korištenja energije, odnosno kako možemo preko fotonaponskih ćelija snagu Sunca pretvarati u električnu energiju. Klinci će tako u jednom školskom satu iz prve ruke vidjeti MOSS i uvjeriti se u njegovu funkcionalnost tako što će napuniti svoje mobitele te upoznati njegove osnovne komponente, a naposljetku će dobiti i promotivne letke kako bi znanje o solarnoj energiji prenijeli i svojim obiteljima - otkriva Darija Walter iz udruge PLANTaža, napominjući kako će na edukaciji za školarce fokus biti na mogućnostima štednje struje te drugim izvorima zelene energije, poput vjetra i vode.

Iako udruga PLANTaža još nema službene prostorije, MOSS će im itekako poslužiti u sljedećim projektima i aktivnostima, pa će se tako ovoga vikenda prezentirati široj javnosti, i to na izložbi radova u sklopu projekta Papergirl, koji osječka udruga provodi već petu godinu zaredom.

- Papergirl se privodi kraju, jer smo popunili kutije u koje su svi zainteresirani mogli ubaciti svoje fotografije, slike ili crteže. Tako nas ove subote, 12. listopada, očekuje službena izložba svih kreativnih radova, koji će se potom biciklima dijeliti prolaznicima diljem Osijeka - objašnjava Darija Walter, naglašavajući kako sve posjetitelje izložbe u Fakultetskoj 2, u Tvrđi, očekuje zabavno-edukativni program, od radionica crtanja i žongliranja za djecu, preko putopisnog predavanja i performansa, sve do radionica bojenja bicikala i slušaonica, a uz glazbenu podlogu DJ-eva.
M. Mandić
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike