Osijek
ZAŠTO VRTIĆ U PKC-U MAĐARA NIJE RADIO?

Vrtić i dvije škole u istoj ustanovi pa i odgojiteljice štrajkale
Objavljeno 12. listopada, 2019.
Iako im do školskih klupa nedostaje još (nekoliko) godina, vrtićarci iz Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku u ponedjeljak su "bili u štrajku". Naime, vrtić koji je u sklopu te osnovne i srednje škole nije radio!

- Javljeno nam je dan prije da vrtić neće raditi i čini mi se da se i prije to događalo. da, ako ne radi škola, ne radi ni vrtić, odnosno cijeli Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Smatram da su trebali organizirati radno vrijeme vrtića jer predškolci nemaju veze sa školama, koje su u štrajku - ispričala nam je majka djeteta koje, kao i ostali njegovi vrtićki kolege, nije moglo uobičajeno ići u vrtić. Štoviše, majka kaže da je bila sreća u nesreći što je radila do 16 sati, a otac išao u smjenu tek u 18, pa su mogli biti sa svojim djetetom. Da im smjene, koje im inače nisu fiksne, nisu bile takve u ponedjeljak, kaže, ne zna što bi učinili.

Da je vrtić bio zatvoren, potvrdio je i ravnatelj PKC-a Mađara Janoš Andoči rekavši da u vrijeme štrajka škola jednostavno nije moglo biti riješeno pitanje rada vrtića.

- Ako je kuhar u štrajku, čistačica i domar također, mi nismo mogli osigurati rad vrtića. Da je neki roditelj doveo dijete, naravno da bismo ga pričuvali, odnosno osigurali bismo da ono nije samo. Roditelji su o tome obaviješteni i nitko od njih nije ostao pred vratima, a nitko u ponedjeljak nije ni doveo dijete u vrtić. Za to imam 53 svjedoka - poručuje Andoči, u čijem se PKC-u, očito, po uzoru na neke škole koje su u ponedjeljak bile u štrajku, kuharice nisu organizirale i osigurale obroke za vrtićarce/učenike koji su ipak bili u školi. Toga je svjesna i majka vrtićarca koja nam se javila i koja kaže da, unatoč tome što su vrtić, osnovna i srednja škola u PKC-u Mađara na jednome mjestu, nije u redu što vrtićka djeca, takoreći, ispaštaju zbog zahtjeva koje postavljaju prosvjetni djelatnici, ali ne i oni u predškolskom odgoju.

- Kakve mi veze imamo sa školom? Da imam školsko dijete, to bi mi bilo itekako jasno i na dan štrajka ono bi ostalo kod kuće. Ovako i mi roditelji vrtićke djece moramo organizirati tko će nam čuvati djecu, koja su, štoviše, manja od školske i ne mogu boraviti sama u kući. Ili sam možda trebala tražiti slobodan dan - zapitala je majka vrtićarca u PKC-u Mađara.

Inače, kako je riječ o cirkularnom štrajku, pa se od danas do sutra ne zna u kojoj će županiji biti organiziran štrajk u školama, našoj sugovornici jasno je da će za koji dan njezino dijete ponovo ostati kod kuće. I ne samo njoj nego i ostalim roditeljima čija djeca ondje pohađaju vrtić i, teorijski, nisu ni u kakvom štrajku. M. Mihelić
Roditelji su o tome obaviješteni, nitko u ponedjeljak nije ni doveo dijete u vrtić
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike