Novosti
PROMJENE U KALENDARU BLAGDANA I SPOMENDANA

Dan državnosti bit će 30. svibnja, 18. studenoga također postaje blagdan
Objavljeno 11. listopada, 2019.

Na sjednici Vlade u četvrtak predstavljen je novi kalendar obilježavanja blagdana i spomendana prema kojemu bi Dan državnosti bio 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad. "Tog datuma 1990. bilo je konstituiranje prvog višestranačkog demokratskog Sabora", napomenuo je premijer Andrej Plenković, a tim se prijedlogom Dan državnosti vraća na datum na koji se obilježavao do 2001. godine. "Taj je dan svojevrsni početak donošenja niza ključnih akata koji su nas u jednom procesu doveli do osamostaljenja, suverenosti, stjecanja neovisnosti i, u konačnici, međunarodnog priznanja Hrvatske. Upravo je ovaj 30. svibnja svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu", naglasio je. "Ideja je da u 2020., kad će biti 30 obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi", ustvrdio je premijer.


Druga promjena odnosi se na 18. studenoga, koji postaje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. "Na ovaj način mislim da ćemo u budućem kontekstu obilježavanja toga dana imati vrlo jasan i bitan trokut - 30. svibnja Dana državnosti, 5. kolovoza, koji ostaje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, i, u konačnici, 18. studenoga kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje", kazao je Plenković.


Dodao je da su sva tri datuma po njemu emotivna u pogledu kako ih percipiraju hrvatski narod i građani i da se tim blagdanima na primjeren način pozicioniraju oni ključni datumi koji su obilježili nastanak moderne i suvremene hrvatske države.


Plenković je istaknuo da će u prijedlogu zakona modificirati nekoliko spomendana i uvesti promjene te je napomenuo kako spomendani nisu neradni dani. Tako će 15. siječnja, uz Dan međunarodnog priznanja, postati i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Dana 9. svibnja obilježavat će se kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom. Dan neovisnosti bi se prema novom prijedlogu obilježavao 25. lipnja, na dan na koji se dosad slavio Dan državnosti, a 8. listopada postao bi Dan Hrvatskog sabora. Dana 23. kolovoza obilježavat će se ​Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.


Plenković je predstavljajući prijedlog promjena istaknuo da se ne povećava broj neradnih dana i da on ostaje na broju 13, a to je, kaže, jako važno s gospodarskog aspekta. "Vjerujem da je ovakav način obilježavanja i neradnih dana i blagdana i spomendana primjereniji i bolji i da će omogućiti da se izbjegne svaka nedoumica, konfuzija, nedorečenost", ustvrdio je premijer. H/D.Pav.
PENAVA: ISKORAK U PRAVOM SMJERU
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u četvrtak kako je odluka Vlade o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje "golemi iskorak na vrlo osjetljivom i emotivno vrlo zahtjevnom terenu". "Ne bih to komentirao na bazi dnevne politike. Za mene je ovo toliko potreban iskorak, koji smo inicirali i tražili iz Grada Vukovara, i njegovi začetci su u Vukovaru", rekao je Penava. "Prema mojemu dubokom uvjerenju, taj iskorak, u smislu očuvanja vrijednosti Domovinskog rata, radi toliko željeni i očekivani pomak u smislu učvršćivanja tih vrijednosti i obilježavanja Vukovara kao središnje točke u stvaranju Republike Hrvatske", izjavio je Penava za HRT. Podsjetio je kako smo nedavno svjedočili objavi podatka da je u Vukovaru poginulo 2717 branitelja, dragovoljaca i građana. "To je točka pred kojom se moramo nakloniti jer nijedan naklon nije dovoljno dubok da iskažemo svoje poštovanje. Bez trunke dileme ovo je iskorak u pravom smjeru", ocijenio je Penava.