Crna kronika
PRIMJENA NOVOG ZAKONA

Kažnjeno 1347 prekršitelja, njih 40 % je uhićeno
Objavljeno 11. listopada, 2019.
OSIJEK

U samo dva mjeseca primjene novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je kaznila 1347 najtežih prekršitelja od kojih ih je čak 40 posto (537) uhićeno! Od primjene novog zakona, od 1. kolovoza do 30. rujna, kažnjeno je 1347 osoba koje su počinile 1434 najteža prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.


Policija je pri tome evidentirala 528 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 promila, 465 osoba vozilo je bez položenog vozačkog ispita, 216 ih je bilo u prometu za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom, te 118 prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina. Nadležnim sudovima je za 1078 utvrđenih prekršaja predložena novčana kazna dok je za njih 356 (više u 30 posto slučajeva) predložena kazna zatvora. Za 100 počinitelja potvrđene su kazne zatvora, za njih 111 nisu, a ostali postupci još se vode.


Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 60 dana nadležni su sudovi određivali u slučajevima gdje su počinitelji upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 promila, bez položenog ispita ili pod zabranom. Trenutno je maksimalna potvrđena novčana kazna u iznosu od 30.500 kuna.


Iz policije ističu da učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija možemo očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama. Naime, u prvih devet mjeseci poginulo je 35 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine. Ove godine u navedenom je razdoblju poginulo 209 osoba, a lani njih 244.

- Kao što je i najavljeno, policija je s prvim danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama krenula s njihovom primjenom kako bi ispunila svrhu i krajnji cilj njihove izmjene, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, što je najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu. U kolovozu i rujnu poginulo je 10 osoba manje nego u navedena dva mjeseca prošle godine. Lani u kolovozu i rujnu smrtno je stradalo 67 osoba, a u istom razdoblju 2019. godine smrtno je stradalo 57 osoba. Ipak, navedene brojke pokazuju da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožava samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom idućeg razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti. Mi se ne igramo životima – ne igrajte se ni vi! - poručuju iz MUP-a.


Sandra Lacić
30.500

kuna je maksimalna potvrđena novčana kazna
AKCIJA POLICIJE BIT ĆE I DALJE
Akcije policije bit će i dalje usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiriju glavnih ubojica u prometu, ali i prekršaja vozača mopeda i motocikala. To je vožnja pod utjecajem alkohola, prebrza vožnja i nekorištenje sigurnosnog pojasa kako vozača tako i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, nepropisan prijevoz djece te nepropisna uporaba mobitela. Pojačano će se kontrolirati nekorištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i drugi prekršaji koje čini ova skupina sudionika u prometu.
Možda ste propustili...

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike