Osijek
PRVI BARIJATRIJSKI PROGRAM U HRVATSKOJ

Uspješno obavljena dva zahvata resekcije želudca
Objavljeno 11. listopada, 2019.
Radi se o operativnom načinu liječenja debljine. Na čelu programa dr. Boras

Dvama zahvatima, na ženskom i muškom pacijentu u dobi od 40-ak godina i s indeksom tjelesne mase koji je prelazio 60, jučer je i službeno počeo barijatrijski program u Kliničkom bolničkom centru Osijek.
Riječ je zapravo o operativnom načinu liječenja debljine, za koji je nužno nekoliko mjeseci priprema te vrlo disciplinirani režim života nakon zahvata. Stoga je jasno kako je za takav program prijeko potreban multidisciplinarni tim specijalista - od psihijatara, endokrinologa, preko anesteziologa, do samih abdominalnih kirurga, koji izvode konkretan zahvat ugradnji premosnica ili uklanjanja većeg dijela želudca. KBC Osijek ovime postaje prva i jedina bolnica u Hrvatskoj u kojoj se na ovaj način provodi barijatrijski program. Recimo kako je inače barijatrijsko-metabolička kirurgija grana kirurgije koja se bavi kirurškim liječenjem debljine, poznatija kao želučani bypass ili premosnica, ili čak uklanjanjem njegova većeg dijela (sleeve resekcija). Iako se ta kirurgija razvila u svrhu rješavanja estetskih problema debljine, danas se smatra jednom od metoda u liječenje dijabetesa i od 2017. se, prema Američkom dijabetološkom društvu (ADA), i službeno navodi kao način u liječenju dijabetesa.
Multidisciplinarni pristup
Na čelu ovog programa stajat će abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji je u četvrtak u Osijeku obavio prvi zahvat, uz asistenciju i gostovanje uglednog prof. dr. sc. Javeda Ahmeda Raze. Time je dr. sc. Zdenko Boras, koji se u rujnu vratio u osječku bolnicu nakon nekoliko godina rada i edukacije u spomenutoj zdravstvenoj ustanova u Abu Dhabiju, ispunio svoje obećanje da će u Osijek dovesti tog, jednog od najuglednijih, barijatrijskih kirurga i samim time uz podršku Ravnateljstva KBC-a Osijek pokrenuti barijatrijski program u Osijeku.
- Barijatrija nije samo kirurgija i u takav zahvat mora biti uključen tim - endokrinologa, koji nalazi potencijalne pacijente kojima bi takva operacija trebala, nutricionista, koji pazi na prehranu prije i nakon zahvata, te psihijatra, koji procjenjuje potencijalni uspjeh kod pacijenta. U slučaju da je osoba, primjerice, ovisna o alkoholu ili aktivan pušač, operacija se ne radi. Također, ako osoba ima problema sa srcem ili plućima, mišljenje moraju dati kardiolog ili pulmolog. U slučaju da samo jedan od liječnika tima digne crvenu zastavu s razlozima protiv takve operacije, kod odabranog pacijenta operacija se neće raditi. Danas se u moru barijatrijsko-metaboličkih procedura u svijetu u 95 % slučajeva izvode dvije vrste operacija. Jedna je klasični bypass, gdje se dio želudca odreže i od njega se napravi mali želudac na koji se spoji crijevo. Hrana izravno ulazi u taj mali dio želudca i u crijevo. Drugi način je sleeve resekcija, koja znači da se velik komad želudca ukloni i ostavlja se samo dio kao cijev, koja je jako uska i spojena s crijevom. Nakon mjesec dana prehrana se postupno normalizira te se može uzimati normalna hrana, no u manjim količinama. Također, svi se bolesnici postoperativno vrlo često kontroliraju te im se sukladno s nalazima dodaju proteini ili multivitamini te elektroliti, ovisno o potrebi. Nažalost, kod 20 - 30 posto bolesnika sav će se višak mase izgubiti i nakon godinu dana opet vratiti, jer iako je želudac drastično smanjen, vi možete piti shakeove ili jesti čokoladne kreme. To je onaj dio gdje psihijatri ulaze u priču. Što se tiče dijabetesa, na ovaj se način 60 posto operiranih riješi bolesti bez remisije, kod jednog će se dijela bolest vratiti, ali tek nakon pet do deset godina, i to u znatno slabijem obliku - objasnio je uoči prve operacije u Osijeku dr. sc. Boras.
Centar izvrsnosti
No u četvrtak se već tijekom poslijepodneva znalo da su oba prva osječka zahvata jako dobro prošla, pa je jedan od pacijenta rano poslijepodne bio na nogama i uzimao tekućinu.
- Kod oba je pacijenta obavljena je sleeve resekcija želudca. Treba reći da ovo nisu prvi barijatrijski zahvati u Hrvatskoj, ali u sklopu ovakvog programa koji ovdje osnivamo jesu. Za KBC Osijek ovo znači da može i treba postati centar izvrsnosti u liječenju debljine i dijabetesa - komentirao je nakon operacije dr. sc. Boras.

Nefreteta Z. Eberhard

Nakon operacije
Operacija u KBC-u Osijek trajala je oko sat i pol po pacijentu, a dr. sc. Boras objasnio je i kako će izgledati život pacijenata nakon operacije.
- Prvih mjesec dana za naše će pacijente biti malo teže jer neće moći jesti krutu hranu, ali bi trebali izgubiti desetak kila te se početi kretati, što prije nisu mogli. Nakon toga život se nastavlja uz dijetu i fizioterapeuta. Program je danas krenuo i pozivamo sve da nam pošalju pacijente - poručio je dr. sc. Boras.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana